Hirdetés

Azokat a jelentéseket követően, amelyek szerint a Ringhals 4 atomerőmű legalább 2023 januárjának végéig nem üzemel majd, az MSB arra hívta fel a figyelmet, hogy Svédország nem lesz képes elegendő energiát biztosítani a tél folyamán, ha a hazai termelés nem lesz elegendő, mert elkerülhetetlenül problémák lesznek az áramimporttal is.

Az Oroszországgal szembeni szankciók, valamint a franciaországi és norvégiai villamosenergia-termelés csökkenése rendkívül megnehezítheti Svédország számára, hogy a tél folyamán kielégítsék a keresletet, és ez az embereket is érintheti, hiszen áramkimaradások léphetnek fel országszerte – áll az SVT honlapján.

„Sajnos a felkészültség általánosságban is nagyon szegényes. Már 2011-ben is 50 ezer, az áramellátástól teljes mértékben függő és társadalmilag fontos vállalkozást azonosítottunk Svédországban. Ezek közül ma nagyon kevésnek van tartalék áramforrása” – mondta Jan-olof Olsson, az MSB ellátási készültségért felelős vezetője a műsorszolgáltatónak, majd hozzátette: „Ebből pedig az következik, hogy sok vállalkozás, üzlet és cég egyszerűen lehúzza a redőnyt áramkimaradás esetén, mert nincs B-terv”.

(forrás)

Korábban írtuk