Ezzel a lépéssel az alpesi ország csatlakozik többek között Írországhoz, Belgiumhoz, Portugáliához és Norvégiához, vagyis azon országokhoz a kontinensen, amelyek lehetővé teszik a nemek jogszerű megváltoztatását hormonterápia, orvosi diagnózis vagy bürokratikus lépések nélkül.Svájc idén népszavazáson döntött a kérdésről, és ahogy a melegházasság és a melegek örökbefogadási joga, ez a kérdés is szabad utat kapott az állampolgároktól.

Hirdetés

A svájci polgári törvénykönyvbe bekerült új jogszabály értelmében a jövő év elejétől bárki, aki elmúlt 16 éves, és nem áll gondnokság alatt, bemondás alapján megváltoztathatja a nemét, egyúttal a nevét is a svájci kormányhivatalokban.

A fiatalabbaknak és a felnőtt, ám gondnokság alatt állóknak gyám hozzájárulása szükséges. A nemváltás terén Svájcban eddig nem volt egységes szabályozás, a kantonok többsége korábban elsősorban orvosi igazolást kért a transzneműségről, de olyan feltételt is szabtak például, hogy az egyén hormonkezelésnek vesse alá magát a nemének törvényes megváltoztatásához vagy azt is bizonyítsa, hogy már megtörtént a nemátalakító műtéte. Emellett a névváltoztatáshoz bizonyítani kellett, hogy a kérvényezett új név már több éve nincs hivatalosan használatban.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.

Korábban írtuk