Egyre többen kérdőjelezik meg az Oroszország elleni szankciókat, valamint az orosz energiahordozókra vonatkozó behozatali tilalmat. Egyes európai politikusok busás fizetésük mellett még keményebb intézkedéseket követelnek, hol a putyini agresszióra, hol a klímaváltozásra hivatkozva, lényegében pedig az európai emberekkel fizettetnék meg ezek árát – írja a lap.

Hirdetés

Guy Verhofstadt, Belgium volt miniszterelnöke, a liberális Renew Europe európai parlamenti frakció képviselője, aki egy folyóparti műemlék épületben él Gent belvárosában, folyamatosan a még keményebb szankciók mellett kampányol.

A politikus a napokban posztolt arról Twitter-oldalán, hogy további szankciókat követel Oroszország ellen az energiahordozók terén is. Brüsszelben erről úgy vélekednek, hogy ezt az áldozatot meg kell hozni, még akkor is, ha ez spórolást követel meg az unió minden polgárától.

Egy belga portál számolt be arról, hogy Verhofstadt hogyan „spórolt”, amikor saját házát újíttatta fel. Mint kiderült,

a liberális politikus úgy felezte le költségeit, hogy több százezer euró közpénzt kapott a háza felújítására.

A liberális politikus és családja a sajtóhírek szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amiben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack beszámolója szerint 2012-ben a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

A felújításhoz a volt miniszterelnök jelentős támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától is, összesen 327784 euró értékben.

A genti városi tanács egyébként azzal hárította el a kritikákat, hogy a pénzt a műemlék épület kapta, nem a tulajdonos, és hogy a felújítás hozzájárul a városkép fejlődéséhez. Az mindenesetre igaz, hogy az épület a renoválás és átalakítás előtt lakhatatlan volt, a nagyvonalú támogatásnak köszönhetően azonban Verhofstadték majdnem féláron megúszták családi otthonuk kialakításának költségeit.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk