Fotó: shutterstock, készítette L T Photography, szerk.
Hirdetés

A német szövetségi parlamentben (Bundestag) mondott beszédében a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a megfelelő személyeket kell büntetőintézkedésekkel sújtani.

„Adott esetben ők azok, akik a karhatalom elnyomó fellépéséért felelősek, nem pedig annak a csaknem 150 európai cégnek a munkavállalói, amelyek többségében német vállalatok” – fűzte hozzá.

Maas egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a gázvezeték építésének leállítása milyen negatív következményekkel járna. Oroszország és Kína teljes gazdasági elszigetelése azt eredményezné, hogy a két ország összefog és ezzel létrehozná a világ legnagyobb gazdasági és katonai szövetségét. Mint mondta, ez nem lehet a Nyugat stratégiája. „Ezért ellenzem, hogy minden a hidat ledöntsünk Oroszországgal” – tette hozzá.

A német diplomácia vezetője ellenezte, hogy Moszkvával szembeni szankciókat fogadjanak el az Európa Tanácsban, amelynek fő célkitűzése az emberi jogok védelme.

Korábban írtuk

„Oroszország résztvétele az Európa Tanácsban azt jelenti, hogy orosz állampolgárok milliónak van hozzáférése a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB). Valóban vegyük el tőlük ezt a lehetőséget?” – vetette fel Maas.

Navalnij januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték, német szakértők szerint Novicsok idegméreggel elkövetett merénylet után. Oroszországban január 23-án és 31-én, valamint február 2-án rokonszenvtüntetések voltak a hazatérése után azonnal letartóztatott, majd a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeinek megsértése címén letöltendő szabadságvesztésre ítélt Navalnij mellett. Januárban több mint 11 ezer embert vettek őrizetbe a megmozdulásokon.