Az antiszemitizmus erősödése határozottabb európai uniós válaszokat követel, hatékonyabb felelősségre vonásra és nemzetközi együttműködésre van szükség – állapították meg az Európai Parlament (EP) képviselői brüsszeli plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban csütörtökön.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Európa tudja, hogy a tömeges erőszak és gyilkosság a szavakkal kezdődik, a társadalmi tudatot mérgező gyűlölet és diszkrimináció hirdetése történelmi léptékű tragédiákhoz vezethet.

A képviselő szerint az EP-dokumentum jó okkal mutat rá a politikai vezetők és a kormányok kiemelt felelősségére az antiszemitizmus visszaszorításában, „mert ma is vannak olyan európai vezetők, akik alantas politikai számításból nem átallják nyílt, vagy kódolt antiszemita megnyilvánulásaikkal megszólítani a szélsőséges, rasszista hajlamú szavazókat” – fogalmazott. Úgy vélekedett, mintegy egy hónappal ezelőtt Orbán Viktor követte el ezt, amikor kormánya minden bajáért az „amerikai milliárdos spekuláns” Soros Györgyöt kárhoztatta. Nálunk, akárcsak egész Közép-Európában ez sötét emlékeket idéz fel, mi sajnos nagyon is értjük az ilyen célzásokban megbújó antiszemitizmust” – mondta a politikus.

MTI