Fotó: ShutterStock.com/rafapress
Hirdetés

A cseh kormányfő azt mondta, hogy a vakcinaszállításban szombaton egyezett meg Michael Kretschmer száz tartományi kormányfővel. Azt nem pontosította, fizetni kell-e a cseheknek a vakcinákért.

Andrej Babis kormánya az egyre súlyosbodó csehországi koronavírus-járvány megfékezése érdekében a héten segítséget kért Németországtól és Lengyelországtól, mindkét ország a kérésre pozitív választ adott.

Csehországban a hét végéig már több mint 650 ezer személyt oltottak be koronavírus-elleni vakcinával, mintegy 245 ezren pedig a második dózist is megkapták. Mindezek ellenére az országban bizonyos vakcinahiány van, ami hátráltatja az oltási folyamatot. Vezető cseh politikusok ezért tárgyalásokat folytatnak külföldi partnereikkel további vakcinák beszerzéséről.

Néhány napja jelentették be Prágában, hogy Izrael 5000 adag Moderna vakcinát ajándékoz a cseheknek, Franciaország pedig március közepéig 100 ezer Pfizer/BioNTech vakcinát ígért. A prágai sajtó nem hivatalos értesülései szerint a franciák esetében valószínűleg kölcsönről van szó.

Korábban írtuk


A legfelsőbb cseh politikai vezetők kedden a Prágai Várban megtartott találkozójukon közös nyilatkozatban megerősítették, hogy Csehország csak az Európai Unióban jóváhagyott vakcínákat fogja használni a koronavírus elleni oltási kampány során. Ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy továbbra is kiemelt feladat a minél több és minél változatosabb vakcínák beszerzése. A csehek jelenleg csak a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca cégek vakcínáit használják.

A hét végén azonban újra napirendre került az orosz Sputnyik V vakcina beszerzése is. Milos Zeman államfő szintén a CNN Prima News hírtelevíziónak elmondta: Babis kormányfővel egyetértésben a közelmúltban levelet írt Vlagyimír Putyin orosz elnöknek, és érdeklődött a Sputnyik beszerzése íránt. „Putyin megígérte, hogy készek nekünk (Csehországnak) is szállítani a vakcinából” – jelentette ki Zeman.

Zeman és Babis egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy az orosz Sputnyik V használatához elegendőnek tartanák az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv (SÚKL) engedélyét. Hasonlóan nyilatkozott vasárnap Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is.

„A Covid-19 elleni vakcinákat kizárólag csak centralizáltan lehet jóváhagyni az egész Európai Unióban. Egy másik lehetőség, hogy az egészségügyi minisztérium ad engedélyt egy nem regisztrált készítmény használatára. Az SÚKL tehát egyedül nem adhat engedélyt egy ilyen vakcina használatára” – reagált a politikusok nyilatkozataira a cseh állami gyógyszerellenőrző szerv.