Fotó: shutterstock.com/Aleks_Shutter
Hirdetés

Az erről szóló értesülést Yvonne Ndege, az IOM kelet-afrikai szóvivője közölte az EFE spanyol hírügynökséggel. A szóvivő szerint a visszaküldött migránsok nyilvántartásba vételekor kapott információk szerint a kitoloncolt személyeket nem vizsgálták ki megfelelően hazaküldésük előtt. Ndege szerint a migránsok némelyikét az etióp fővárosba, Addisz-Abebába való megérkezésekor elszigetelték, mivel a Covid-19 tüneteit észlelték náluk, másokat kórházba szállítottak.

Az IOM szerint ezekben a pillanatokban közegészségügyi szempontból nem javasolt a kitoloncolás, különösen akkor nem, ha azt nem előzi meg egy alapos orvosi vizsgálat. „Ez fokozhatja a Covid-19 terjedését a régióban és azon túl is. Mi, az IOM-nél felhívást intézünk az országokhoz, hogy hagyjanak fel mindenféle kitoloncolással vagy a visszatérés kikényszerítésével ezekben a kritikus időkben, amikor a járvány még terjedőben van” – mondta Ndege.

Az IOM adatai szerint 2019-ben mintegy 138 ezer – többségében etióp állampolgárságú – ember kelt át az Ádeni-öblön, és érkezett a polgárháború sújtotta Jemenbe, hogy munkát keressen a térségben, különösen Szaúd-Arábiában, ahova végül körülbelül 90 százalékuk indult el.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint Etiópiában 114 igazoltan koronavírus-fertőzéses esetet és a fertőzésből következő három halálesetet jegyeztek fel, 17-en viszont meggyógyultak. Szaúd-Arábiában eddig 10 484 bizonyítottan koronavírus-fertőzéses esetet, a fertőzésből eredő 103 halálesetet regisztráltak, 1490-en legyűrték a kórt.