A politikus tervéről a Delaware államban lévő Wilmingtonban beszélt pénteken. Mint kifejtette, utasítja majd a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökséget (Fema), hogy egy hónap alatt hozzon létre száz oltóközpontot. Ezekben a – közösségi központokban, iskolákban, stadionokban kialakított – központokban emberek milliói kaphatnak majd védőoltást.

Hirdetés

Elnöksége első hónapjában megkezdik munkájukat a mobil oltóhelyek is, amelyek főképp a kisebb településeken, a nagyobb központoktól távol eső vidékeken működnek majd. A tervek szerint az oltások beadásába bevonják a gyógyszertárakat is.

A terv megvalósítása érdekében ismételten azt ígérte Biden, hogy alkalmazzák az 1950-ben (a koreai háború kirobbanásakor) elfogadott honvédelmi törvényt (Defence Production Act). Ez széles körű felhatalmazást ad az elnöknek arra, hogy kötelezze az amerikai vállalkozásokat a honvédelem szempontjából szükségesnek ítélt termékek előállítására, függetlenül a gyártás nyereségességétől. A törvény adta felhatalmazással növelnék az oltások és az oltáshoz szükséges eszközök mennyiségét.

A demokrata politikus tavaly decemberben bírálta a most távozó kormányzatot azért, mert szerinte a tervezettnél sokkal lassabban teríti a védőoltásokat az országban. Azt mondta, a mostani tempó mellett csak évek múlva oltanák be az amerikai lakosságot. Szerinte csak márciusra javulhat a járványhelyzet az Egyesült Államokban.

Korábban írtuk

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai szerint az Egyesült Államokban eddig 23,4 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, és több mint 390 ezren haltak meg a vírus okozta betegségben.