Fotó: MTI/EPA

Százezrek ünnepelték pénteken Varsóban a legnagyobb lengyel állami ünnepet, a Függetlenség Napját a központi megemlékezéseken, valamint azokon a meneteken és gyűléseken, amelyeket különböző politikai irányultságú tömörülések szerveztek.A Függetlenség napját annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves feldaraboltság után megújította államiságát.

Reggel a varsóiak ezrei Andrzej Duda elnökkel és Beata Szydlo kormányfővel együtt azon a függetlenségért hálát adó szentmisén imádkoztak, amellyel a főváros déli részében, a Wilanów negyedben megnyitották a több mint két évszázada építeni kezdett Isteni Gondviselés Templomát. A szentély alapkövét először 1792-ben rakták le. Az eredetileg az 1791-ben elfogadott első lengyel alkotmányért való hálaadásnak szánt templomot jelenleg a történelmi viharok után többször is visszanyert lengyel függetlenség jelképének szánták.
    
Népes tömeg gyűlt össze a varsói Pilsudski téren délelőtt rendezett központi állami megemlékezéseken is. Itt Andrzej Duda ünnepi beszédében bejelentette: a megújított államiság két év múlva esedékes 100. évfordulós ünnepségeit a nemzeti összefogás szellemében szeretné megtartani, ennek érdekében már most az összes parlamenti párt részvételével szervezőbizottságot hozna létre. Ennek munkájában a tavaly őszi választások nyomán a parlamenten kívül rekedt baloldali tömörülések is részt vennének.
    
A legnépesebb, a szervezők szerint mintegy 100 ezres tömeg az úgynevezett nemzeti körök, többek között a parlamenten kívüli jobboldali Nemzeti Radikális Tábor (ONR) által rendezett, de a társadalom szélesebb rétegeit – fociszurkolókat, egyetemistákat, családokat és idősebb embereket egyaránt – mozgósító hagyományos varsói Függetlenség-meneten vonult.
    
Ezt a rendezvényt idén Lengyelország Európa védőbástyája címmel tartották meg, ami a szervezők szerint arra utal, hogy „a Nyugat-Európában jelentkező fenyegetések fényében Lengyelország őrizheti a hagyományos európai értékeket”.
    
A nemzeti zászlók alatt vonulók hazafias jelszavakat skandáltak, s a menetben láthatóak voltak a „Lengyelek a bevándorlók ellen” és a „Nem akarjuk a muzulmánokat” feliratú transzparensek, továbbá abortuszellenes jelszavak is.
    
A felvonulás végén megtartott gyűlésen a szónoki pódium előtt elégették a Facebook közösségi oldal zászlaját, tiltakozásul az ellen, hogy a Facebook októberben átmenetileg letiltotta a Függetlenség menete, valamint az ONR és a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a Kukiz´16 egyes politikusainak fiókját, mert – mint a cég vezetése utólag bevallotta – tévedésből tiltottnak azonosította a szervezők által használt, a Facebookra is kitett egyik jelképet.
    
Szintén népes – a szervezők szerint mintegy 60 ezer résztvevőt összegyűjtő – menetet hívott össze a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) balliberális mozgalom a Függetlenség KOD-ja címmel. Az ellenzéki Polgári Platform (PO), a Modern (Nowoczesna), valamint a parlamenten kívüli baloldali pártok vezető politikusai részvételével megtartott felvonulás kezdetén Bronislaw Komorowski volt lengyel elnök is felszólalt.
    
Az itt szónokló politikusok bírálták a jelenlegi kormány politikáját, ugyanakkor Grzegorz Schetyna, a PO elnöke, valamint Ryszard Petru, a Modern párt elnöke nem zárták ki beszédeikben a Duda által javasolt közös, 100. évfordulós ünneplést.
    
Országszerte számos felvonulást, megemlékezést és ünnepi koncertet tartottak. Péntek este a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezető politikusai a hagyományosan Krakkóban rendezett november 11-ei pártünnepélyen is részt vettek. Itt magyar zászlók is láthatók voltak, mivel az előző évekhez hasonlóan jelen volt a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) több száz fős delegációja.
    
A varsói megemlékezéseken várt tömeges részvétel miatt a fővárosban hétezer fővel erősítették meg a rendőri jelenlétet, de a gyűlések nagyobb incidensek nélkül zajlottak.

MTI