Fotó: MTI/AP/Alex Brandon
Hirdetés

Az amerikai vezetőt vendégül látó Narendra Modi indiai miniszterelnök politikai otthonának számító Ahmedabadban tartott rendezvény résztvevői között sokan Trump-maszkot, illetve „Namaste Trump” feliratú sapkát viseltek.

„Óriási megtiszteltetés ez az országunknak. Örökké emlékezni fogunk erre, ettől a naptól fogva Indiának mindig különleges helye lesz a szívünkben” – hangoztatta az amerikai elnök, szavait pedig tapsvihar követte.

„Az Egyesült Államok várakozással tekint annak elébe, hogy a világ legjobb és legrettegettebb katonai felszereléseivel lássa el Indiát” – jelentette ki, közölve, hogy Washingtonnak kell lennie Újdelhi elsőszámú védelmi partnerének.

Hozzátette, hogy kedden szerződést írnak alá, amelynek alapján India amerikai katonai helikoptereket vásárol körülbelül hárommilliárd dollár értékben. A Reuters hírügynökség arról számolt be korábban, hogy a Lockheed Martin haditechnikai vállalat huszonnégy darab légi járművet fog leszállítani 2,6 milliárd dollárért.

A feleknek nem sikerült megállapodniuk a kereskedelmi egyezmény bizonyos részleteiről, főként a mezőgazdaság, az orvosi eszközök, a digitális kereskedelem terén számottevőek a nézetkülönbségek.

„Nagyon, nagyon jelentős kereskedelmi megállapodást fogunk kötni, amely egyike lesz a valaha is megkötött legnagyobb szerződéseknek” – fogalmazott Trump, kemény tárgyalónak nevezve Modit, ugyanakkor optimizmusának adva hangot.

Beszédében Trump emellett stabil és virágzó demokráciaként, nagyszerű, szabad országként írta le Indiát.

Az amerikai elnök és a first lady hétfőn felkereste a leghíresebb indiai építményt, a Tádzs Mahalt. A látogatásra tekintettel lezárták a helyet a turisták előtt, és például eltávolították a látogatókat gyakran zaklató majmokat.

Szakemberek szerint a tavaly újraválasztott, hindu nacionalista Modi határozottan jobbra tolta a dél-ázsiai ország politikáját. Kormányzása alatt több vitatott intézkedést is elfogadtak, az állampolgársági törvény módosítása például a bírálók szerint hátrányosan megkülönbözteti a muszlimokat. Ennek eltörléséért hétfő délután erőszakba torkolló tüntetést tartottak a fővárosban, ahova Trump kedden fog ellátogatni.

Az elemzők úgy látják, hogy a kétnapos látogatástól Modi a hazai népszerűsége erősödését várja, az Egyesült Államok pedig Kína felemelkedésének ellensúlyozására próbálja szorosabbra fűzni szövetségét Indiával.

A Reuters szerint India a világ azon kevés országainak egyike, amelyekben Donald Trump támogatottsága 50 százalék felett van a lakosság körében.