Harminc napos előzetes letartóztatásban marad Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke, miután a román legfelső bíróság pénteken jogerősen elutasította a szabadlábra helyezési kérelmét.Szőcs Zoltánt december 30-án helyezték előzetes letartóztatásba. A gyanúsított fellebbezett az akkori határozat ellen.

Szőcs Zoltánt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére való felbujtással, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésével gyanúsítja.
    
Az ügyészség szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének tagjait, hogy házilag készítsenek robbanószerkezetet, és robbantsák fel a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a „Megcsináljuk!” kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.
    
A román hatóságok december 1-jén Beke Istvánt is őrizetbe vették, ő is előzetes letartóztatásban van.
    
A HVIM Erdély a közösségi oldalán korábban közleményben tiltakozott tagjai meghurcolása ellen, és követelte, hogy az ügyészség hozza nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen tagjai az állítólagos merényletet eltervezték. Az egyesület szerint a hatóságok nem bizonyították, hogy valóban bombát gyárthattak volna a lefoglalt pirotechnikai eszközökből.

MTI