Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci
Hirdetés

Angela Merkel örömét fejezte ki, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke elkötelezte magát a migránskérdés megoldására.

„A feladatok egyenlő megosztása időt igényel, de helyesnek tartom, hogy az olaszok, a máltaiak, a franciák és a németek Máltán megtették az első lépést ebbe az irányba, erre szólítva fel más EU-tagállamokat is, hogy legalább az önkéntes fogadóországok között megoldás szülessen” – jelentette ki a német kancellár. Hangsúlyozta, hogy a „dél-európai, földközi-tengeri országokat nem lehet magukra hagyni”.

Angela Merkel a Máltán szeptember végén született megállapodásra utalt, amellyel az említett négy ország az érkező migránsok majdnem automatikus szétosztásáról döntött.

Merkel jelentősnek nevezte az együttműködést a líbiai parti őrséggel, de hangsúlyozta, hogy ugyanilyen fontos az emberi jogok védelme és a Líbiában rekedt migránsok életkörülményeinek javítása.

A migránskérdés európai kezelését sürgette Giuseppe Conte is, és megköszönte Berlinnek Róma iránti szolidaritását. Kijelentette, hogy amikor a menedékkérők szétosztásáról volt szó, Németország „mindig az első vonalban volt”.

Conte azt is elmondta, hogy a november 19-én Berlinben esedékes Líbia-konferencia célja a minél előbbi tűzszünet és az észak-afrikai ország stabilizálása lesz.

Az olasz miniszterelnök és a német kancellár munkavacsoráján szó volt a dél-olaszországi Ilva acélgyár válsághelyzetéről, miután ennek eddigi bérlője az ArcelorMittal francia-indiai csoport meg kíván válni a gyártól vagy több ezer munkástól. Angela Merkel az európai acélipar fejlesztését szorgalmazta az ehhez szükséges technológiai fejlesztésekkel. Szó volt az olaszországi bankrendszerről is, és a német kancellár az európai bankuniót siettette az euró stabilizálására.