Predrag Fred Matić
Hirdetés

„A szexuális és reprodukciós egészséghez és jogokhoz való hozzáférés megsértése vagy megtagadása az emberi jogok megsértésének és nemi alapú erőszaknak minősül” – a megfoghatatlan értelmű mondat abban a jelentésben szerepel, amelyet az Európai Parlament (EP) múlt héten 378 szavazattal, 255 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett megszavazott. Az ún. Matić-jelentés a szexuális és reprodukciós egészség és jogok terén vélt egyenlőtlenséget kívánja felszámolni, vagyis értelmezése szerint minden akadályt elhárítana az abortusz elől, kinyilvánítva: „A terhességmegszakítási ellátás teljes tilalma vagy megtagadása a nemi alapú erőszak egyik formája.” Szorgalmazza, hogy töröljék el a „szexuális és reproduktív egészségvédelemmel” kapcsolatos valamennyi jogi akadályt, valamint azt, hogy a tagállamok finanszírozzák az ezzel kapcsolatos propagandát. Síkra száll a „vénykötelezettség nélküli sürgősségi fogamzásgátlás” mellett, az abortuszt és a fogamzásgátlást életkortól függetlenül és szülői beleegyezés nélkül kívánja lehetővé tenni. A jelentés szerint „a reproduktív korú nők 59 százaléka olyan országban él, amely széles körben engedélyezi az abortuszt, a nők 41 százaléka pedig korlátozó jogszabályok hatálya alatt él”.

A jelentést megszavazó képviselők szerint tehát a nők esélyegyenlősége akkor valósul meg, ha világszerte megszűnnek az abortuszt korlátozó rendelkezések, ezt pedig úgy kívánják elérni, hogy a magzati élet kioltását emberi joggá emelik. Magyar részről a Fidesz–KDNP és a Jobbik elutasította a jelentést, a Momentum, az MSZP és a DK képviselői megszavazták.

Totalitárius diktatúra

A CitizenGO nevű nemzetközi érdekképviseleti szervezet június elején internetes petíciót indított, felszólítva az EP-képviselőket, hogy ne szavazzák meg a Matić-jelentést. A konzervatív, életvédő szervezet 2013-ban egy korábbi abortuszpárti dokumentum kapcsán már sikeresen hallatta hangját. Az Estrela-jelentés az EU minden tagállamában biztosítani kívánta a gyors és legális abortusz lehetőségét, az államnak pedig megtiltották volna, hogy beavatkozzon a nők döntésébe, megtartják-e a gyermeküket, vagy sem. A szervezet petícióját egyszerre olyan sokan írták alá, hogy lefagyott az EP levelezőrendszere, és a jelentést végül nem is fogadták el. A Matić-féle dokumentum ellen a szavazás előtt 400 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze, ám a nyilvánosság ereje ezúttal kevésnek bizonyult. Schittl Eszter, a CitizenGO magyarországi kampányigazgatója kérdésünkre elmondta: annak ellenére, hogy az Estrela-jelentés óta már változott az EP összetétele, és többségbe kerültek az abortuszpártiak, abban reménykedtek, hogy „az Európai Unió történetének legradikálisabb életellenes dokumentuma” végül nem kap többséget az EP-ben.

– A jelentés emberi jognak hazudja az abortuszt, miközben ilyen jog nem létezik, és nem jelenik meg egyetlen kötelező erejű nemzetközi dokumentumban sem. Támadja az életvédő szabályozásokat, azt állítva, hogy az emberi élet méhen belüli védelme az emberi jogok megsértése és a nemi alapú erőszak egyik formája, miközben ennek pont az ellenkezője igaz: az abortusz az emberi jogokat sértő erőszakos cselekmény, ami egy ártatlan, védekezni képtelen születendő magzat életének kioltására irányul. Az abortuszhoz való hozzáférés idő- és okbeli akadályainak megszüntetésével a magzati élet elvételét bármilyen okból, akár a kilencedik hónapban is lehetővé tenné. Emellett a krízisben lévő várandós nőktől meg kívánják vonni a tanácsadást, illetve azt a várakozási időt, amely során segítséget kaphatnak e visszafordíthatatlan beavatkozás előtt, hiszen ezeket is leküzdendő akadályokként határozza meg – foglalta össze Schittl Eszter a jelentés leginkább életellenes kitételeit.

Korábban írtuk

A jelentés szerint az abortusz visszautasítását „orvosi ellátás megtagadásaként” szükséges kezelni, „nem pedig az ellátás lelkiismereti okokból történő megtagadása”-ként. Schittl Eszter úgy látja, a lelkiismereti szabadság korlátozása a totalitárius diktatúrákra jellemző. A határozat továbbá általános iskolások LMBTQ-­irányú szexuális nevelésére szólít fel, valamint a transzgender-hormonkezeléseket és az úgynevezett nemváltó műtéteket a tb által támogatott ellátások körébe utalná, ami szerinte súlyosan sérti a tagállamok szuverenitását, hiszen az oktatás tartalmának és szervezeti felépítésének meghatározása, valamint az egészségügyi kezelések és azok finanszírozása nemzeti hatáskörbe tartoznak.

Megjegyezte, szégyenteljesnek tartja, hogy a magyar ellenzéki képviselők szavazatai is hozzájárultak a határozat elfogadásához. Hozzátette, bár a jobbikos Gyöngyösi Márton elutasította a jelentést, az azzal szemben benyújtott, az elfogadhatatlanság megállapítására irányuló indítványt, amivel megelőzhető lett volna az élet- és családellenes dokumentum elfogadása, nem szavazta meg.

Az EP az élet ellen

Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője szerint a Matić-jelentés súlyosan sérti az EU tagállamainak nemzeti hatáskörét. A néppárti frakció tagja a Demokratának elmondta, az unió történetében ez az egyik legradikálisabb kísérlet arra, hogy a tagállami hatáskörbe tartozó kérdéseket az európai intézmények ellen­őrzése alá vonják.

– Az Európai Parlament a balliberális magyar képviselőkkel együtt a hatályos uniós szerződések ellen szavazott. A szexuális és reproduktív egészség nem uniós, hanem tagállami hatáskör, e témáknak nincs helyük az európai jogalkotásban. A jelentés elvenné a tagállamok egészségpolitikával és oktatással kapcsolatos kompetenciáját, valamint megsérti az uniós intézmények és a tagállamok közötti együttműködés elvét is. A dokumentum tévesen emberi jogként kívánja beállítani az úgynevezett szexuális és reproduktív egészséget és jogot. A határozat azon része, amely gyűlöletbeszédnek nyilvánítja a terhességmegszakítás veszélyeit is tartalmazó teljes körű felvilágosítást, sérti a szólásszabadságot. Azzal, hogy a művi vetélés elutasítását az orvosi ellátás megtagadásával teszi egyenlővé, meg kívánja fosztani az orvosokat attól az alapvető joguktól, hogy vallási vagy lelkiismereti okból úgy döntsenek, a magzat emberi méltóságát védik. A véleményterror az egészségügyi szakemberek hivatásuktól való eltiltásához is vezethet. Az átfogó szexuális nevelés radikális baloldali nar­ratíváját erőltetve sérti a szülők azon emberi jogát, amely kimondja, hogy a szülőket nemzetközi szerződések által garantált elsőbbségi jog illeti a gyermekeiknek adandó nevelés megválasztásában. A határozat összességében szélsőségesen életellenes. Elfogadásával az EP az élet ellen fordult, figyelmen kívül hagyva, hogy ez a szellemiség ellentétes az európai államok alkotmányának többségével, de leginkább a magyar élet- és jövőpárti alaptörvénnyel – foglalta össze Hölvényi György a jelentés lényegi elemeit. Úgy látja, az EP egy mélységesen megosztó témát erőltetett az uniós intézményekre. Ahogy lapunknak kifejtette, a jelentés intő példa arra, amikor az EU túlterjeszkedik saját hatáskörén, és olyan integrációt szorgalmaz, amely egyre nagyobb megosztottságot eredményez. Növelve az európai együttműködés iránti bizalmatlanságot, ami az EU széteséséhez vezethet.

– Ez a téma az európai baloldal zászlóshajója, amelyet úgy próbál a fejlődő országokba exportálni, hogy az uniós támogatások feltételéhez köti az úgynevezett szexuális jogok előmozdítását. A szavazás után jól tetten érhető, hogyan viszonyul az európai baloldali ideológia az élethez mint legfőbb értékhez. A jelentés megszavazása komoly figyelmeztetés az európai jobboldalnak. Itt az ideje, hogy Európa jövőjéről a polgári jobboldal sokkal markánsabban nyilvánítson véleményt, és az eddigieknél nagyobb felelősséget vállaljon, mert a baloldal radikalizmusa nem fog alábbhagyni – fejtette ki. Elmondta még, bár a határozatnak nincs jogi kötőereje, különböző uniós dokumentumokban hivatkozás alapját képezheti, ahogy ez a korábbi EP-határozatoknál is történt, ezért jól beleillik az unió lopakodó jogalkotási gyakorlatába.

Megbélyegzett életvédők

Sokatmondó a jelentést benyújtó Predrag Fred Matić horvát baloldali EP-képviselőnek a szavazás előtti napon tett nyilatkozata: „A holnapi nap nagy nap lesz Európa és az egész haladó világ számára. Holnap döntünk arról, hogy Európát olyan közösségként pozicionáljuk, amely választ: a XXI. vagy a XVII. században akar-e élni. Ne hagyjuk, hogy a történelem úgy emlékezzen ránk, mint akik az utóbbit választották!”

A jelentéshez csatolt különvéleményben az EP Fejlesztési Bizottsága „kifejezi aggodalmát a szélsőséges diskurzus térnyerése miatt, amely fenyegeti a szexuális és reprodukciós emberi jogok megőrzését az unióban és azon kívül”, és „zéró toleranciára hív fel a szexuális és nemi alapú erőszakkal szemben”. Magyarul: az életvédő és abortuszellenes szervezeteket, az abortusszal kapcsolatos felvilágosító kampányokat szélsőségeseknek bélyegzi meg, és zéró toleranciát hirdet a terhességmegszakító eljárások megtagadása ellen.

Mivel a baloldali EP-képviselők megszavazták a jelentést, itt az ideje megkérdezni a hazai balliberális politikusokat: egyetértenek-e azzal, hogy a magzati élet kioltása emberi jog, és így akár egy kilenc hónapos, szülőcsatornában lévő magzat is meggyilkolható?