Fotó: MTI/EPA/Jiri Sejkora
Tűzoltók dolgoznak a kelet-csehországi Pardubicében történt vonatbaleset helyszínén 2024. június 5-én éjjel, miután összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat
Hirdetés

A szerencsétlenség okait már egy különbizottság, a vasúti ellenőrzés és a rendőrség is vizsgálja. A vasúti ellenőrzés előzetesen megállapította, hogy a Pardubice-Centrum pályaudvarnál a RegioJet szerelvénye a világító tilos jelzés ellenére haladt tovább, majd összeütközött a tehervonattal. Petr Kupka közlekedési miniszter az X-en azt írta, hogy ennek ellenére nem lehet kizárni a műszaki hibát sem. A közelmúltban felújított pályaudvar előtt ugyanis már fel van szerelve, de egyelőre nincs hivatalosan üzembe helyezve az a biztosító rendszer, amely hasonló problémák felmerülése esetén automatikusan leállítja a vonatokat. A rendszer tesztelése viszont már folyamatban van.

Három ember sérülése közepesen súlyos, a többieké könnyebb – közölte éjjel a helyszínen újságírókkal Vít Rakusan belügyminiszter. Egy későbbi közlés szerint viszont legkevesebb öten vagy hatan szenvedtek közepesen súlyos sérüléseket.

A sérültek többségét a kiérkező tűzoltóknak és mentőknek elég volt a helyszínen ellátniuk, de több mint huszonöt embert a közeli kórházakba kellett szállítani. A két mozdonyvezető túlélte az ütközést, csak egyikük sérült meg könnyebben, őt kórházban ápolják – mondta Martin Kupka.

Korábban írtuk

Az anyagi kár az első becslések szerint meghaladja a 110 millió koronát (1760 millió forint).

A RegioJet magántársaság expresszvonata Prágából az ukrajnai Csap felé tartott, amikor a Pardubice-Centrum vasútállomáson összeütközött a tehervonattal. A személyszállító vonaton, amelynek a mozdony utáni első kocsija kisiklott és az oldalára dőlt, összesen több mint 380-an utaztak. Aki nem sérült meg, azt autóbusszal szállították tovább. A tehervonat vegyi anyagokat szállított, de a mozdony utáni első két vagon üres volt, így semmiféle környezeti veszély nem keletkezett, csak anyagi kár – mondta Vendula Horáková, a pardubicei mentők szóvivője újságíróknak.

A baleset következtében leállt a forgalom a Prágából keletre, Brno és Ostrava felé vezető kiemelt vasútvonalakon. A hivatalos közlemény szerint a közlekedés a fontos pardubicei vasúti csomóponton várhatóan egész csütörtökön szünetelni fog. A személyszállítást a vasút ezen szakaszain egyelőre autóbuszokkal oldják meg. A RegioJet bejelentette: a társaság kész kártérítést fizetni a baleset minden kárvallottjának. Petr Fiala miniszterelnök még az éjjel kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.