A kijevi rendőrség újabb információk alapján nagy erőkkel kezdte keresni a csütörtökön az ukrán fővárosban lelőtt Olesz Buzina ismert újságíró, író gyilkosait.Szevodnya című lap volt főszerkesztőjét, oroszbarát publicistáját fényes nappal, délután egy óra tájban lőtték agyon a Kijev központjában lévő lakása előtti parkban. A gyilkosságnak öt szemtanúja volt, már mindannyiukat kihallgatták a rendőrök.

A szemtanúk elmondása szerint két, maszkot viselő támadó hajtott oda az újságíróhoz egy Ford márkájú, sötétkék gépkocsival, és egyikük tüzet nyitott rá. A rendőrség előzetes vizsgálata alapján pisztollyal végeztek az áldozattal, aki a fejét és a mellkasát ért találatok következtében vesztette életét. A gyilkosság okával kapcsolatban nem hoztak nyilvánosságra feltételezéseket a hatóságok.

Petro Porosenko ukrán elnök az elmúlt két nap valószínűleg politikai indíttatású gyilkosságait – Olesz Buzina és Oleh Kalasnyikov Janukovics-párti volt képviselő megölését – tudatos provokációnak nevezte. Kijelentette, a gyilkosságok „ellenségeink malmára hajtják a vizet”.

– Azzal a céllal követték el a tettesek, hogy destabilizálják az ukrajnai belpolitikai helyzetet, valamint lejárassák az ukrán nép által választott politikai vezetést – tette hozzá.

Az államfő gyors és átlátható vizsgálatot követelt a hatóságoktól a bűncselekmények felderítésére.

MTI