Fotó: ShutterStock.com/Christos S
Hirdetés

Georgiában egyetlen szenátorjelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a november 3-i választásokon, ezért kell megismételni a voksolást. A hivatalban lévő két republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue demokrata párti kihívói Raphael Warnock és Jon Ossoff.

Donald Trump távozó amerikai elnök hétfőn a republikánus szenátorjelöltek mellett kampányolt, ugyanakkor mindenekelőtt arról beszélt, hogy a novemberben tartott elnökválasztást valójában ő nyerte meg. Beszédében azzal tüzelte híveit, hogy „minden erejével” tovább fog küzdeni, és a Fehér Házat „nem fogják elvenni tőle”.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök is felszólalt egy atlantai kampányrendezvényen a demokrata párti jelöltek támogatására. Amellett érvelt, hogy Loeffler és Perdue sokkal inkább Trump elnök hívei, mint Georgia állam lakosainak képviselői. A demokrata párti szenátorjelöltekről azt mondta, hogy hűek az elveikhez, és azt mondják, amit tényleg gondolnak.

Biden ismét a hivatalban levő elnök szemére vetette, hogy nem támogatta a szövetségi államokat a koronavírus elleni oltókampány lebonyolításában, ehelyett „sokkal több időt töltött nyavalygással és panaszkodással”.

Korábban írtuk

Egy pár napja napvilágra került hangfelvétel szerint Donald Trump telefonon arra kérte Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjét, hogy segítsen neki megakadályozni a demokrata párti Joe Biden szerinte csalással megszerzett választási győzelmét és elnöki beiktatását. Ezenkívül Trump arra biztatta a republikánus törvényhozókat, hogy formálisan tiltakozzanak majd Biden győzelmének megerősítése ellen a kongresszus két házának szerdai együttes ülésén. Trump eltökéltsége és ragaszkodása a saját győzelméhez megosztja a republikánus pártot: vannak, akik mellé állnak, de a párt több tisztségviselője hangsúlyozza, hogy az elnök aláássa az amerikaiak demokráciába vetett hitét azzal, hogy nem hajlandó elismerni a vereségét.

Ha a republikánusoknak sikerül akár csak az egyik szenátori helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudják tartani az ellenőrzést a szövetségi törvényhozás felsőháza felett. Ha mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, akkor mindkét pártnak ugyanannyi – 50-50 – helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata döntene majd.

Georgiában már nagyjából 3 millióan le is adták a voksukat január 5. előtt a december közepe óta elérhető korai szavazás lehetőségével élve.