Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

A francia kormány az erőmű újraindításától azt reméli, hogy így könnyebben megbirkóznak majd az energiahiánnyal, amely nagy részt az Oroszországgal szembeni ellenségeskedés miatt alakult ki.

A Saint-Avold újraindításának bejelentése nem sokkal azután történt, hogy három nagy franciaországi energiaipari vállalat vezetője figyelmeztetett: a lakosságnak „azonnal” vissza kell fognia az energiafelhasználást.

Az RTL műsorszolgáltató szerint a hatóságok azt közölték: a széntüzelésű erőművet „elővigyázatosságból, az ukrán helyzetre való tekintettel” helyezik újra üzembe.

A Le Figaro eközben azt írja, hogy az erőmű újraindításának tervébe állítólag egy úgynevezett „környezetvédelmi kompenzációt” is beépítenek majd. Ennek eredményeképpen az üzemeltető az újranyitás részeként olyan erdőtelepítéseket fog végezni, amelyek megfelelnek a zöld igényeknek.

Korábban írtuk

„Ha már nyáron lépünk, az lehetővé teszi számunkra, hogy jobban felkészüljünk a télre, és különösen arra, hogy megőrizzük a gáztartalékainkat” – írta nemrég három franciaországi energiaszolgáltató óriás, az Engie, az EDF és a TotalEnergies. – „Ezért tudatosságra, valamint kollektív és egyéni cselekvésre szólítunk fel, hogy mindannyian – minden egyes fogyasztó, minden egyes vállalat – változtasson magatartásán, és azonnal korlátozza az energia-, villamosenergia-, gáz- és kőolajtermék-fogyasztását.”

„Az erőfeszítéseknek azonnalinak, mindenkire érvényesnek és erőteljesnek kell lenniük” – írták, hangsúlyozva, hogy „minden gesztus” számít a cél érdekében.

(forrás)