A szerb kormány tagjainak többsége támogatná, hogy Szerbia kerítést építsen Macedóniával és Bulgáriával közös határán, ám Aleksandar Vucic miniszterelnök továbbra is ellenzi a lépést, megfogalmazása szerint egyedül ő van a javaslat ellen.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A kormányfő a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) adott interjújában Nebojsa Stefanovic belügyminisztert, valamint Aleksandar Vulin szociálisügyi minisztert nevezte meg a kerítésépítés fő szószólóiként. Hozzátette azonban, hogy mások is támogatnák az ötletet. „Csak én ellenzem, mert nem akarok falakat építeni. Ugyanakkor Szerbia nem lesz a menekültek parkolóhelye sem” – szögezte le.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-balkáni országban jelenleg mintegy 6500 migráns tartózkodik, 81 százalékuk afganisztáni. „Nagyon agresszívek ezek a fiatalemberek, gondokat okoznak, főleg Belgrádban” – magyarázta, majd hozzáfűzte, hogy egyre gyakoribbá váltak a lopások is. „Ez nem azt jelenti, hogy megtorló intézkedéseket foganatosítunk velük szemben, hanem azt jelenti, hogy óvatosnak kell lennünk. Tudnunk kell megóvni az országot, mert a migránsok száma egyre növekszik” – nyomatékosította.

Aleksandar Vucic aláhúzta, hogy Szerbia nem tud több migránst befogadni, ugyanis akik belépnek az országba, nem tudják folytatni az útjukat Nyugat-Európa felé, így Szerbiában torlódnának fel. „Átfogó intézkedésre van szükség” – hangsúlyozta.

Véleménye szerint, ha korábban „észbe kap” az ország, akkor a jó szíriai szakembereket, főleg az orvosokat Szerbiában lehetett volna tartani, így viszont Németország és az Egyesült Államok szerezte meg őket.

MTI

Fotó: shutterstock