A két külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján Aurescu rámutatott: a térség román elitje által 120 éve épített 2400 négyzetméteres ingatlan jelképes értékkel bír a szerbiai románság számára. Felidézte: Versec egyik legimpozánsabb épülete, az 1904-ben átadott Luceafarul, eredetileg bankként működött, amely a térség románságának mezőgazdasági tevékenységét finanszírozta. Rövidesen a román közösség kulturális központjává vált és az alatt az ötven év alatt, amíg román tulajdonban volt, fontos szerepet töltött be a szerbiai románság életében egyik nehéz történelmi időszakban.

Hirdetés

Az épületet Románia a verseci főkonzulátus székhelyeként, valamint a román kultúra és önazonosság szolgálatába állított rendezvényközpontként akarja használni.

A román diplomácia vezetője elmondta: hétfőn aláírtak másik kormányközi együttműködésről szóló egyezményt is, amely az oktatás, tudomány, kultúra, ifjúság, sport és média területeire terjed ki, és ez is főleg a kisebbségeket szolgálja.

A bukaresti román-szerb külügyi tárgyalásokon a két országot összekötő közlekedési és energetikai infrastruktúra fejlesztése is napirendre került. Szerbia integrációs törekvései és az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán pedig Aurescu kiemelte: fontos, hogy Szerbia is igazodjék az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájához.

A szerb külügyminiszter szerint a hétfői bukaresti találkozó tovább erősítette a két szomszédos nép hagyományos barátságát. Leszögezte: Belgrád tiszteletben tartja az emberi és kisebbségi jogokra vonatkozó nemzetközi szabványokat és hídnak tekinti a kisebbségeket az anyaországaikhoz fűződő államközi kapcsolataiban.

Selakovic megköszönte Romániának, hogy támogatja Szerbia területi épségét, európai integrációját, és tiszteletben tartja a területén élő szerb kisebbség jogait. Románia egyike azon négy NATO-tagállamnak, amely nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Korábban írtuk