Fotó: shutterstock.com, archív. Készítette: Alexandros Michailidis
Hirdetés

Luciana Lamorgese közölte, hogy a járvány terjedésének kezdete óta az olasz rendőrség több mint 50 ezer tagja vesz részt a közterületek ellenőrzésében. Ez többek között a kijárási korlátozások ellenére utcán tartózkodó olaszok ellenőrzését, valamint a bezárt üzletek védelmét jelenti.

A járványhelyzet fokozatos feloldásával a rendfenntartó erőkre további feladatok hárulnak, segítséget kell nyújtanunk a mindennapi életbe való visszatérésben is – mondta. Az élelmiszerüzleteknél kirobbant „erőszakos cselekményekre” utalva megjegyezte, a feszültség már érezhető volt a bevételüket vesztő családok elkeseredettsége miatt. A kormány április elején ezért rendelkezett a családok élelmiszervásárlási támogatásáról. Luciana Lamorgese megerősítette, hogy a belügyi szervek kiemelten figyelnek arra, hogy a szervezett bűnözés csoportjai ne hálózzák be a nehéz helyzetbe kerülő családokat.

A kormány tervével kapcsolatban, miszerint legalább 200 ezer, fekete gazdaságban dolgozó személynek a helyzetét akarják rendezni többek között társadalombiztosítási-ellátással, a belügyminiszter hangsúlyozta, hogy ez nem csak a külföldiekre, hanem az olaszokra is vonatkozna. Hozzátette viszont, hogy ily módon az Olaszországban élő és dolgozó illegális bevándorlók helyzetét is szabályoznák, ami nem állampolgárságot jelentene.

Egyetlen lehetséges megoldásnak nevezte, hogy a külföldi civil hajókkal érkező migránsokat partra lépés helyett karanténhajón helyezik el. Elmondta, hogy a karanténhajón jelenleg tartózkodó mintegy 200 migráns koronavírus-tesztje kivétel nélkül negatívnak bizonyult. Hozzátette, hogy a járványhelyzet után szétosztják őket az erre önkéntesen jelentkező EU-tagállamok között, a tavaly szeptemberi máltai megállapodás értelmében. Az azóta Olaszországba érkezett migránsok 87 százalékát más európai országok vették át. Kijelentette, hogy Norvégia jelentkezését is várják, mivel a migránsok egy része norvég szervezetekkel vagy norvég felségjelzésű hajókkal érkeznek.

Luciana Lamorgese szerint Líbia nem számít biztonságos kikötőnek, de méltatta a líbiai parti őrség munkáját az illegális migrációval kapcsolatban. Senki sem állíthatja, hogy jobb, ha az embereknek a tengerbe vesznek, mint ha a líbiai parti őrség visszaszállítja őket a szárazföldre – jelentette ki.

Az olaszországi gazdaság májustól tervezett újraindulásával kapcsolatban Luciana Lamorgese tudatta, hogy a kormány kötelezővé akarja tenni a szájmaszk utcai viseletét.

Közölte, hogy áprilistól havi 1200, könnyebb bűncselekmény miatt elítélt embert helyeznek a börtönökből házi őrizetbe elektronikus karperec viseléssel.

A március 11-től végzett több mint kétmillió utcai ellenőrzés eredménye szerint az olaszok négy százaléka hagyta el megalapozott indok nélkül az otthonát a kijárási korlátozások közepette, és 740 esetben indult büntetőjogi eljárás, amit a belügyminiszter nagyon jó aránynak nevezett.