Minden harmadik ENSZ-alkalmazott tapasztalt szexuális zaklatást munkája során a közelmúltban – derül ki egy friss kutatásból, melyet a Deloitte tanácsadó cég készített el az ENSZ megrendelésére a nemzetközi szervezet munkatársainak körében 2018 novemberében. 

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A kutatásban az ENSZ, illetve az ENSZ ügynökségeinek több mint 30 ezer alkalmazottja vett részt, az összes alkalmazott 17 százaléka.

A vizsgálat helyi idő szerint kedden kiadott eredményei szerint az elmúlt két évben a megkérdezettek 21,7 százaléka, azaz minden ötödik számolt be arról, hogy úgy érezte, szexuális történetekkel vagy viccekkel zaklatták. A válaszadók 14,2 százalékát illették sértő megjegyzésekkel külsejükkel vagy nemi életükkel kapcsolatban. A válaszadók 10,9 százaléka élt át olyan szexuális jellegű jelzéseket, melyek zavarba ejtőek vagy bántóak voltak, és további 10,1 százalék észlelt „nem megfelelő érintkezést”.

A zaklatásokkal kapcsolatos tapasztalatok több mint fele az érintettek munkahelyéről származik, további mintegy 17 százaléka pedig ENSZ-tevékenységükkel kapcsolatos rendezvényekről ered. 

Az esetek kétharmadában férfiak követték el a molesztálást. Közülük minden negyedik az érintettek felettese volt.

Miután az ENSZ-alkalmazottakat érő zaklatások ismertté váltak, a nemzetközi szervezet 2018 elején intézkedéseket hozott, így például létrehoztak egy olyan fórumot, ahol panaszt lehet tenni.

António Guterres ENSZ-főtitkár a szervezet munkatársainak címzett levelében viszonylag alacsonynak minősíti a dolgozók válaszadási arányát. Úgy látja, ebből két dolog következik: egyfelől az ENSZ előtt hosszú út áll, mielőtt képes lenne teljesen nyíltan kezelni a szexuális zaklatásokat, másfelől szó lehet bizalmatlanság, valamint tétlenség érzetéről és az elszámoltathatóság hiányáról.

A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy háromból csupán egy ember cselekszik, miután valamilyen szexuális zaklatást tapasztalt.