Cettina Di Pietro, a szicíliai Augusta polgármestere bejelentette, hogy a város lakosainak egészsége védelmében „az Aurelia hajón tartózkodó személyek közül senki nem szállhat partra Augustában, sem a legénység, sem a migránsok közül”. Hozzátette, bejelentése „erős döntésnek” tűnik, de felelősségének tartja, hogy maximális egészségvédelmet nyújtson az Augustában élőknek.

Hirdetés

„Egészségügyi vészhelyzetben élünk, nem tehetünk kivételt senkivel” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy Augusta az utóbbi években sohasem vonta ki magát a migránsok befogadásának felelőssége alól, „de ez nem azt jelenti, hogy a város mindig feláldozható”.

„Augustát védem, ahogyan kollegám Trapaniban tette. Bennünket polgármestereket magunkra hagytak a vészhelyzetben (…), a tartomány és a kormány sem segít, csak egyik helyről a másikra tolja a problémát” – mondta a városvezető.

A hajón 275 tunéziai tartózkodik, akik Lampedusa szigetére érkeztek, majd onnan a hajóra helyezték át őket kéthetes karanténra. A csoportból mintegy húsz ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A karantén időszaka lejárt, és a kormány elrendelte a migránsok partra szállását Szicíliában. A hajót először a szicíliai Trapaniba irányították, de a város polgármestere, Giacomo Trachida nemet mondott a migránsok partra szállására. Kijelentette, a kormány Trapanit „nem teheti Olaszország külvárosává”. Augusta és Trapani polgármestere is a kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa.

Korábban írtuk

Az Aurelia és az Azzurra augusztus elejétől karanténhajóként szolgál: az Azzurrán jelenleg 750 ember tartózkodik. Lampedusa polgármestere, Salvatore Martello csütörtökön nyílt levélben kért segítséget Rómától, hangsúlyozva, hogy a karanténhajók ellenére a sziget ismét „megtelt”, több mint ezer migráns tolong a kevesebb mint kétszáz fős regisztrációs központban.

Matteo Salvini, az ellenzékbe vonult Liga párt vezetője pénteken szolidaritását fejezte ki a szicíliai polgármesterekkel. A politikus bejelentette, hogy a Liga készen áll feljelentést tenni Giuseppe Conte miniszterelnök és kormánya ellen az illegális bevándorlás pártolása és járványterjesztés miatt. Hasonló kezdeményezést jelentett be Ugo Cappellacci, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője is, Szardínia volt kormányzója.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
A GNV olasz hajótársaság Azzurra komphajója a legdélebbi olasz sziget, Lampedusa kikötõjéhez közelít, hogy illegális bevándorlókat vegyen a fedélzetére 2020. augusztus 4-én. Az Azzurrára költöztetik át a migránsok túlnyomó többségét, mert a sziget kevesebb mint száz fõ elhelyezésére alkalmas befogadótáborában több mint ezer, Európába igyekvõ illegális bevándorló zsúfolódott össze