Fotó: MTI/AP/Bob Edme
Hirdetés

„Nagyon egyértelmű utasításokat adtunk ki annak érdekében, hogy minden pályaudvaron és repülőtéren ellenőrizzék, hogy csak olyanok utazhatnak, akiknek ez engedélyezett” – mondta Christophe Castaner belügyminiszter a BFM hírtelevízióban.

„Nem akarjuk azt az exodust látni, amit a múlt hétvégén” – hangsúlyozta Jean-Baptiste Djebbari közlekedési államtitkár, jelezve, hogy az állami vasúttársasággal (SNCF) együttműködve csütörtökön befagyasztották a jegyvásárlásokat.

A dél-franciaországi Nizzában este 8 órától reggel 5 óráig kijárási tilalmat vezetett be Christian Estrosi polgármester, aki már csütörtökön lezáratta a város tengerparti sétányát a járókelők elöl.

„Jól tudjuk, hogy az egyetlen módszer a koronavírus ellen az, hogy akadályokat állítunk fel” – írta közleményében az egyébként fertőzött polgármester, aki otthoni karanténból vezeti a várost.

Párizsban a prefektúra Anne Hidalgo főpolgármesterrel együttműködésben lezárta a rakpartokat, az Eiffel-torony előtti Mars-mezőt, valamint az Invalidusok előtti teret a hétvégére. A közparkok és a terek már a hét eleje óta zárva vannak.

A kormány jelezte, hogy a kedden két hétre életbe lépett korlátozásokat feltehetően meg kell majd több hétre hosszabbítani. Az orvostársadalom a lakosság „teljes elkülönítését” szorgalmazza, amely a jelenleginél szigorúbb korlátozások bevezetését jelenthetné. Emmanuel Macron államfő csütörtökön sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a franciák nem veszik elég komolyan a korlátozásokat, és még mindig túl sok időt töltenek a szabadban, de a kijárási tilalom általános bevezetése egyelőre nincs napirenden.

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek a munkahelyükre, ahogy vásárolni, orvoshoz is, vagy kutyát sétáltatni és egyénileg sportolni is engedélyezett, de nem csoportosulhatnak.

Az egészségügyi minisztérium péntek esti összesítése szerint a koronavírus-járvány áldozatainak száma egy nap alatt 78-cal 450-re emelkedett. A kórházban ápolt 5226 beteg közül csaknem 1300-an vannak intenzív osztályokon, akiknek fele hatvan év alatti. A járvány kezdete óta diagnosztizált több mint 12 ezer fertőzött közül 1600-an gyógyultan távoztak a kórházakból.

Jerome Salomon, a tárca járványügyi felelőse elmondta: a fertőzöttek közül többen a szaglás hirtelen elvesztésére panaszkodnak, ezért arra kért mindenkit, aki ezt tapasztalja önmagán, azonnal hívja fel telefonon a háziorvosát. A járványügyi szakember is arra kérte a franciákat, hogy ne utazzanak el víkendezni, mert az utazás során új érintkezésekkel elkaphatják, illetve terjeszthetik a vírust.