Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépését (Brexit) követő átmeneti időszak meghosszabbítása nem alternatívája annak a tervnek, amelynek értelmében London esetlegesen megállapodás nélküli kilépése után sem lesz „kemény határ” Írország és Észak-Írország között – idézte az ír külügyminisztert hétfőn a The Irish Times című napilap.

Fotó: ShutterStock (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com

„Nem lesz kilépési megállapodás a szigorú határőrizeti szabályok visszaállításával” – idézte a lap Simon Conveneyt, akit arról kérdeztek, mi a véleménye Dominic Raab brit Brexit-miniszter azon vasárnapi kijelentéséről, hogy az átmeneti időszak meghosszabbítása alternatívája lehetne a kemény határok visszaállításának.

Raab vasárnap kijelentette, hogy egy olyan feltétel kiterjesztésén gondolkodik, amely „megoldja a szigorú határőrizet visszaállításának elkerülésével kapcsolatos kérdést, tehát ez mint lehetőség megszűnik”.

Az Ír Köztársaság és Észak-Írország határának majdani ellenőrzése a Brexit-tárgyalások sarkalatos pontja, amelyre mindmáig nem sikerült megoldást találni. A Brexit után ez a 499 kilométeres határ az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárává válik, mivel London ki akar lépni az EU vámuniójából és az egységes piacból is. Ha viszont újra szigorúan ellenőrzött határ emelkedik Észak-Írország és Írország közé, az felboríthatja a több évtizedes fegyveres konfliktusnak véget vető, 1998-as nagypénteki megállapodást.