Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szlovéniában, a Bledi Stratégiai Fórumom kétoldalú tárgyalásokat folytatott az európai biztonságról és energiapolitikáról három másik európai uniós külügyminiszterrel.

Fotó: MTI, KKM



A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint Szijjártó Péter Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel egyetértett abban, hogy Európában jelenleg a biztonságot kell első helyre tenni, „az európai politikáknak az kell legyen az elsődleges célja, hogy garantálják az európai emberek biztonságát”.
    
Mint írták: a két miniszter egyetértett a külső határok megvédésének fontosságában is. Lettország úgy döntött, kerítést épít Oroszországgal közös határán. A miniszterek továbbá úgy vélték, hogy a kötelező betelepítési kvóta elfogadhatatlan. 
    
Lettország támogatja, hogy Magyarország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) tagja legyen, Szijjártó Péter pedig bejelentette, hogy a szolidaritás jeleként jövő július és szeptember között 150 magyar katona fog állomásozni a Baltikumban, és 2019-ben újra magyar vadászgépek látják el a Baltikum légtérvédelmét.
    



Szijjártó Péter Karl Erjavec szlovén külügyminiszterrel jelentős határon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekről kötött megállapodást. 
    
„Uniós forrásból két új határátkelőhelyet nyitunk, valamint összekötjük villamosenergia hálózatainkat, tovább folytatjuk a kétoldalú tárgyalásokat a koperi kikötő és az oda vezető vasútvonal fejlesztésében” – idézi a közleménySzijjártó Pétert. 
    
Szlovénia ugyanakkor támogatja Magyarország ENSZ EJT tagságát, és egy támogatói állásfoglalást adott ki a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban.
    
Lazar Comanescu román külügyminiszterrel Szijjártó Péter egyetértettek abban, hogy a létező problémákat nem figyelmen kívül hagyva tovább dolgoznak a kétoldalú kapcsolatok lépésről lépésre történő fejlesztésén, tekintettel arra, hogy a magyar vállalatok számára Románia továbbra is a második legnagyobb exportpiac.
    
A két miniszter egyetértett abban is, hogy az enrgiabiztonság továbbra is az egyik legégetőbb probléma Közép-Európában, ezért felgyorsítjuk a román, a bolgár, és a magyar gázvezetékrendszer összekötését szolgáló beruházásokat, amelyről az energiaminiszterek pénteken Budapesten írnak alá megállapodást.

(Forrás: MTI, fotók: KKM)