Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ez a megbeszélés is megerősítette, hogy a transzatlanti világon kívül a béke hangja egyre erősödik.

Hirdetés

Kirgizisztánnak és vele együtt a komplett közép-ázsiai térségnek is az az érdeke, hogy az Ukrajnában zajló háború minél előbb véget érjen, mert a háború elhúzódása komoly biztonsági kockázatot jelent a közép-ázsiai országok számára, a szankciók pedig súlyos gazdasági problémákat okoznak.

„Megerősítettük közös célunkat: minél előbb legyen béke Ukrajnában” – közölte bejegyzésében Szijjártó Péter.

Az elmúlt években sokat dolgoztunk a kétoldalú kapcsolataink fejlesztése érdekében, és ebből mindkét ország sokat profitált. Kereskedelmi forgalmunk tavaly 60 százalékos növekedést követően rekordot döntött. A Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alap 16 millió dollárral kezdte meg működését, melynek feladata, hogy magyar vízipari, mezőgazdasági és energetikai beruházásokat finanszírozzon Kirgizisztánban – írta a magyar külügyminiszter.

Hozzátette: egyre nő a kirgiz hallgatók érdeklődése a magyar felsőoktatási intézmények iránt, amit mutat az a tény, hogy rekordszámú, 648 kérelem érkezett magyarországi ösztöndíj iránt. Magyarország elkötelezetten támogatja az EU és Kirgizisztán közötti kapcsolatok fejlesztését is – áll Szijjártó Péter bejegyzésében.

Korábban írtuk