Mi, magyarok világosan tudjuk: Szerbia európai uniós integrációjának felgyorsítása elemi érdeke a kontinensnek.Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszterrel kezdjük a belgrádi egyeztetéseket.

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, October 29, 2020
Hirdetés

Hozzátette: a vajdasági magyarok részvétele a kormányban biztosítja azt, hogy a helyi magyarság véleménye továbbra is számítson, amikor Szerbia jövőjéről van szó.

Az a tény, hogy a vajdasági magyarok továbbra is részét képezik a kormányzó koalíciónak, kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország gazdasági, kereskedelmi, energetikai és migráció elleni együttműködése a jövőben is szoros legyen – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter rámutatott: annak érdekében, hogy a magyarországi vállalatok minél jobban ki tudják használni az új világgazdasági korszak jelentette lehetőségeket és minél több külpiaci lehetőségre tegyenek szert, a magyar kormány kilenc magyar vállalat szerbiai beruházását finanszírozza összesen kilencmilliárd forint értékben.

Kifejtette: a támogatásnak köszönhetően a magyar cégek gyümölcsfeldolgozó üzemet, gyógyszercsomagoló üzemet, logisztikai központot, valamint acélszerkezeteket előállító gyárat fognak építeni Szerbiában, és ezáltal is növelik külső piaci lehetőségeiket, valamint újabb piaci pozíciókat foglalnak el, és hozzájárulnak a magyar gazdaság további növekedéséhez.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, arról is tárgyalt, hogy szoros együttműködésre van szükség a migrációval szembeni küzdelemben, „hiszen Brüsszel elhibázott migrációs politikája miatt a nyugat-balkáni térség továbbra is komoly migrációs nyomás alatt áll”.

Korábban írtuk


„Gyakorlatilag illegális bevándorlókból álló bandák ellehetetlenítik számos térségben, számos városban és községben a normális életet, azzal, hogy barbár módon viselkednek, fittyet hánynak mindenfajta magatartási szabályra, vagy éppen a törvényekre” – közölte.

„Brüsszelnek változtatnia kell migrációs politikáján, és világossá kell tenni, hogy elutasítjuk az illegális migrációt, világossá kell tenni, hogy illegálisan nem lehet bejönni Európába, mert mindaddig, amíg ez a migrációs politika folytatódik, addig a Nyugat-Balkán térsége továbbra is komoly nyomás alatt fog állni, és onnan már csak egy lépés Magyarország déli határa” – mondta.

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány továbbra is határozottan támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit. Kiemelte: Belgrád hat csatlakozási fejezet megnyitására áll készen, és az Európai Uniónak meg kellene nyitni ezeket.

„Rendkívül elszomorít minket az a lassúság, ahogyan az Európai Bizottság, az Európai Unió, a brüsszeli intézmények hozzáállnak a nyugat-balkáni bővítéshez” – közölte.

A politikus végül felhívta a figyelmet az infrastrukturális beruházások fontosságára. Mint mondta: egyeztetett a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal felújításáról, illetve építéséről, és úgy tűnik, továbbra is tartható az a terv, hogy 2022 tavaszára már vonaton lehet közlekedni Szeged és Szabadka között.

Kiemelte, hogy a magyar oldalon a közbeszerzési eljárás már lezárult, és hamarosan a szerb oldalon is meghozzák azokat a döntéseket, amelyek szükségesek a vasúti közlekedés újraindításához.

Szijjártó Péter megemlítette, hogy a szerb fél jól halad annak a gázvezetéknek és a hozzá kapcsolódó kompresszoroknak az építésével, amelynek segítségével Magyarország jövő novemberétől éves szinten mintegy hatmilliárd köbméternyi gázt tud majd vásárolni déli irányból, ezáltal is hozzájárulva ahhoz, hogy minél több útvonalon érkezzen az energiahordozó Magyarországra, ami az energiaellátás biztonsága szempontjából kritikus kérdés.

Három párt, illetve koalíció alkotja a vajdasági tartományi kormányt a következő négy évben, a tartományi elnököt és a titkárokat csütörtökön szavazta meg a vajdasági parlament.

Június 21-én parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választást tartottak Szerbiában. Mindhárom szinten a Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a legtöbb szavazatot. A 120 tagú vajdasági tartományi képviselőházban így az SNS-nek 76 képviselője lett. A második helyen a Szerbiai Szocialista Párt végzett, a szocialisták 13 politikusa ülhetett be a képviselői padsorokba. A harmadik legerősebb pártnak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) bizonyult, az eddigi hat helyett 11 politikusa képviselheti a magyarság érdekeit tartományi szinten a következő négy évben. Ez a három párt, illetve azok a kisebb pártok, amelyekkel koalíciós listán indult, képezik a tartományi kormányt.

A nacionalista Szerb Radikális Pártnak négy, egy többpárti koalíciónak, a Vajdasági Frontnak hat, az ellenzéki Seprű 2020 nevű mozgalomnak, valamint a monarchista Szerb Királyság Megújhodási Mozgalmának pedig öt-öt politikusa került be a vajdasági tartományi parlamentbe, ők ellenzékből politizálnak a következő időszakban.

A tartományi kormányfő ismét Igor Mirovic, az SNS politikusa lett, a VMSZ egyik politikusa, Szakállas Zsolt pedig az oktatási és kisebbségügyi titkárságot vezeti a jövőben.

A kabinetet 101 támogató és 10 ellenző szavazat mellett választották meg csütörtökön.

Igor Mirovic kiemelte: a tartományi kormány első intézkedései a járványhelyzet kezelésére, a gazdasági fejlesztések folytatására és a költségvetésre vonatkoznak majd.