Szíriában akkor születhet megoldás, ha az Egyesült Államok és Oroszország megállapodásra jut, ezért egy egyoldalúan Oroszországot elítélő, kiegyensúlyozatlan európai döntés nem segítene a szíriai konfliktus megoldásában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az uniós tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozását megelőzően az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a külügyminiszterek tanácskozásán a Szíriáról szóló vitán a tagállamok egy része várhatóan kizárólag Oroszország uniós szankcionálása mellett érvel majd. Magyarország azonban úgy gondolja, ha az Európai Unió egyoldalúan elítéli Oroszországot, a kiegyensúlyozatlan európai döntés nem segítené a konfliktus rendezését.

Magyarország azon a véleményen van, hogy az unió határozottan ítélje el a terrorszervezetek tevékenységét is, és olyan szöveget fogadjon el, amely nem ront a helyzeten, hanem továbbra is lehetővé teszi, hogy az amerikaiak és az oroszok megállapodása létrejöjjön – húzta alá.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint komoly vita várható a találkozón arról is, hogy a miniszterek tanácsa elfogadja-e az Európai Unió globális stratégiájának az európai védelemmel és biztonsággal foglalkozó fejezetét, vagy csak visszautal az Európai Tanács döntésére, amely a stratégia bemutatását üdvözölte.

Magyarország az utóbbit támogatja, mert a szöveget elfogadhatatlannak tartja a bevándorlás kapcsolatos mondatai miatt, amelyek úgy szólnak, hogy a legális bevándorlási folyamatokat erősíteni kell, és a javaslat megelőlegezi a dublini rendszer felülvizsgálatának eredményét – közölte Szijjártó Péter.

MTI