Máltai frontvonal

A koronavírus miatt meginduló újabb migrációs hullámokat, nem fogjuk tudni megakadályozni, ha déli irányból továbbra is védtelen marad az Európai Unió. Legelső lépésként a líbiai parti őrség megerősítésére van szükség. Európai forrásból pénzt kell adni a líbiai parti őrségnek, ahhoz hogy megakadályozzák a migránshajók megindulását Líbia partjaitól.

Gepostet von Szijjártó Péter am Donnerstag, 18. Juni 2020
Hirdetés

Szijjártó Péter kifejtette: az illegális migráció szempontjából Málta az Európai Unió egyik legkitettebb országa elhelyezkedése és mérete miatt, ezért ott rendkívüli mértékben aggódnak a koronavírus-járvány migrációra gyakorolt hatása miatt.

A járvány ugyanis könnyen újabb okává válhat a migrációs hullámoknak, hiszen a koronavírus az egyébként is nehéz helyzetben lévő országokban komoly negatív hatásokkal járhat; azokból az országokból, ahol rossz a gazdasági helyzet, elmaradottabb az egészségügyi ellátórendszer, újabb tíz- vagy százezrek indulhatnak meg Európa irányába egy jobb élet reményében – vélekedett.

Hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy a koronavírus-járványt követően Afrikából, Ázsiából újabb migrációs hullám érje el Európát.

Korábban írtuk

Azonban be kell látni, hogy jelenleg Európa déli irányból teljesen védtelen, Líbián keresztül például gyakorlatilag szabadon érkezhetnek Európába a migránsok, ugyanis ha a líbiai partoknál hajóra szállnak, „az embercsempész-hálózatok az NGO-kkal összejátszva elhozzák őket az európai kikötőkbe” – fogalmazott.

Szijjártó Péter kiemelte: meg kell akadályozni, hogy az Európába tartó illegális migránsok egyáltalán hajóra szálljanak Líbiában.

Ehhez a líbiai parti őrség megerősítésére van szükség, európai pénzügyi forrást kell találni, hogy meg tudják akadályozni a migránshajókat abban, hogy elhagyják Líbia partjait – magyarázta. Hozzátette: ehhez egy koordinációs központot kell létrehozni Máltán.

Úgy látja, ha ezt nem teszik meg, akkor az EU délről továbbra is védtelen lesz, és nem fogják tudni megakadályozni a koronavírus-járvány miatt Európába induló újabb migrációs hullámokat.

Arról is beszélt, hogy Málta fontos partnere Magyarországnak, hiszen 8300 magyar diák regisztrált arra a lehetőségre, hogy oda menjen angol nyelvet tanulni.

A jövő évtől erre remélhetőleg lesz is alkalom – tette hozzá.

A miniszter közölte: konzuli irodát is létrehoztak annak érdekében, hogy ottlétüket segítsék, ahogy segíteni tudnak az oda látogató magyar turistáknak is.

Megjegyezte: Málta úgy tervezi, hogy július 1-jétől megnyitja határait.

Kitért arra: emellett együttműködnek a közel-keleti keresztény közösségek védelmében, és abban állapodtak meg, hogy közösen lépnek fel azért, hogy ne tudják őket elűzni a közel-keleti területekről.