Szijjártó Péter Bécsben a közép-európai miniszterek találkozója előtt tárgyalt telefonon Vang Jivel.

Hirdetés

A beszélgetésről a Facebook-oldalán szerdán beszámolva a magyar tárcavezető azt írta, Vang Ji kínai külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy a béke feltételei napról napra romlani fognak, így a béketeremtésre vonatkozó erőfeszítéseket meg kell sokszorozni. Kínai kollégája „nagyrabecsüléséről biztosította a béke iránt elkötelezett magyar politikát” – tette hozzá.

Egyetértettek abban is – tudatta Szijjártó Péter -, hogy az Európai Unió és Kína együttműködését nem leépíteni kell, hanem fokozni. A kooperáció leépítése hátrányos lenne Európának – állapították meg.

A külgazdasági és külügyminiszter a bejegyzésében kitért arra is, hogy Magyarország a kínai elektromos autóipari beruházások „első számú európai célpontjává vált”. Úgy fogalmazott: „Erre büszkék vagyunk, hiszen ezeket a beruházásokat mind-mind rendkívül éles európai versenyekben érjük el.” Ezek a beruházások elősegítik, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedési pályán maradjon – vélekedett.

A két miniszter áttekintette a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal-felújítási projektet is, és kölcsönös elkötelezettségéről biztosította egymást „a beruházás sikeres végigvitele tekintetében” – olvasható Szijjártó Péter közösségi oldalán.

Korábban írtuk