Fotó: ShutterStock.com/Toa55
Hirdetés

Szerdától távoktatásra áll át a legtöbb iskola Szingapúrban, miután a városállamban több hónapos rekordot döntött az új fertőzöttek száma – tájékoztattak a helyi hatóságok vasárnap. A tantermi oktatás a tanév végéig már nem áll vissza.

„A vírus néhány mutációja sokkal gyorsabban terjed, és fiatalabb gyerekekre is veszélyes” – indokolta a döntést Chan Chun Sing oktatási miniszter.

A tárcavezető hozzátette: a számok meredek emelkedése miatt jelentősen csökkenteni kell a lakosság mozgását és interakcióit a következő napokban.

Vasárnaptól szigorú korlátozásokat léptettek életbe a városállamban, amilyenekre a tavalyi vesztegzár óta nem volt példa.

Korábban írtuk

Az elmúlt 24 órában 38 új koronavírusos esetet regisztráltak Szingapúrban, szeptember közepe óta nem volt példa hasonlóan magas fertőzöttszámra. Tizennyolc esetben nem sikerült felderíteni a fertőzés forrását.

Az 5,7 millió lakosú Szingapúrban több mint 61 ezer koronavírusos esetről és 31 halálos áldozatról tudni. Az elmúlt időszakban legfeljebb egyszámjegyű volt a napi új fertőzöttek száma.

A lakosság több mint egyötöde megkapta már mindkét oltását a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna vakcinájával. Május második felétől a 45 év alattiakat kezdik el oltani.

Fotó: ShutterStock.com/Mr Subir Halder

Indiában több államban meghosszabbítanák a korlátozásokat a járvány megfékezése érdekében, amely eddig legalább 270 ezer ember életét követelte az országban. A szövetségi kormány eközben az oltóanyag-ellátottság növelését ígérte.

A héten negyedszerre haladta meg a négyezret a napi új halálesetek száma Indiában, az új fertőzötteké pedig túllépte a 311 ezret. Az elmúlt több mint három hétben azonban nem volt példa hasonlóan napi alacsony esetszámra. Egészségügyi tisztségviselők óva intették a lakosságot attól, hogy azt higgyék, tetőzött a járvány.

Újdelhiben és Harjanában egy héttel meghosszabbították a korlátozásokat, amelyek hétfőn jártak volna le.

Újdelhi főminisztere, Arvind Kedzsrival elmondta: a pozitív tesztek aránya a korábbi 30 százalékról 10 százalékra csökkent. Hangsúlyozta: nem akarják elveszíteni az elmúlt hét nyereségeit, ezért egy héttel meghosszabbítják a karantént.

A déli Kerala néhány körzetében szigorítottak az óvintézkedéseken. Az állam vezetői figyelmeztették a lakosságot, hogy börtönt kockáztat az, aki nem hordja a maszkot, vagy megszegi a kijárási korlátozásokat. A szabályszegők felderítésében drónok segítenek.

A kormány közölte: 5,1 millió adag oltóanyagot juttat el az államoknak a következő napokban. Annak ellenére, hogy az 1,35 milliárdos India a világ legnagyobb vakcinagyártója, eddig mindössze 141,6 millióan kapták meg legalább az első adag oltásukat, ami a lakosság körülbelül 10 százaléka – derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból.

Fotó: ShutterStock.com/Carlos Huang

Eközben a tajvani hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne kezdjenek pánikvásárlásba a koronavírus-járvány terjedése miatt életbe léptetett új kijárási korlátozások miatt. A tajvaniak megrohamozták a boltokat, hogy WC-papírt és instant tésztát vegyenek, miután a hatóságok szombaton szigorítottak az óvintézkedéseken a fővárosban, Tajpejben és környékén. A következő két hétre korlátozták az összejövetelek létszámát és számos létesítményt bezártak. Vasárnap 206 új fertőzöttről érkezett hír a szigetországból.

Bár Tajvanon továbbra is alacsony, mindössze 1682 a fertőzöttek száma, a vírus jelenlegi terjedése és az azt kísérő óvintézkedések megrémítették a korlátozásokhoz nem szokott lakosságot. A kormány nem hirdetett országos vesztegzárat, azt kérte a lakosoktól, hogy amikor csak tehetik, maradjanak otthon.

A Carrefour francia élelmiszerlánc jelezte: tajvani üzleteiben korlátozza, hogy egy ember hány maszkot és instant tésztát vásárolhat.

A gazdasági minisztérium a közösségi oldalakon megosztott képekkel igyekezett megnyugtatni az embereket azzal, hogy tele vannak a raktárak a legkeresettebb árucikkekkel.

Fotó: ShutterStock.com/Openfinal (archív)

Kínában 18 új fertőzöttet regisztráltak május 15-én, néggyel többet, mint az azt megelőző napon – közölték az egészségügyi hatóságok. Az esetek közül négy helyi fertőzésből származik Liaoning tartományból, a többi pedig behurcolt. A hatóságok szakértőket küldtek Liaoningbe a járvány elleni erőfeszítések összehangolására. A tartományban több iskolát és óvodát bezártak.

Kínában eddig 90 847 fertőzöttje és 4636 halálos áldozata van a koronavírusnak. Az 1,4 milliárd lakosú országban eddig csaknem 393 millió embert oltottak be.