Angela Merkel német kancellár kormányzása még ugyan nem ért véget, de a brémai színház máris a politikai örökségét taglalja, újabb jeleként annak, hogy a németek számára lassan véget ér a Merkel-korszak.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Brémai Shakespeare Társaság által színpadra vitt Angela I. (I. Angéla), amelynek csütörtök este volt az ősbemutatója, „jövőbeli történetet” mesél el, fő témái a válságban lévő demokrácia, a populizmus, valamint a politikai vezetők és az állampolgárok között egyre mélyülő szakadék.

A színpadon Angela Merkel látható, aki – már nem kancellárként -, cigarettázva vonja meg tevékenysége mérlegét egykori sofőrjével. Körülötte összeomlóban a parlamenti rendszer, egy sasmadár, Németország jelképe, amely a Bundestagban trónol, keselyűrikoltással elrepül.

„A darab kezdetén Merkel már nincs hatalmon, és ezzel kapcsolatban egyáltalán nincsenek utópiáim” – mondta a darab szerzője, Katja Hensel.

„Az összes szemrehányásom ellenére úgy vélem, hogy nehéz lesz (nélküle), mert Merkel sok stabilitást hozott a sérülékeny Európába” – tette hozzá.

A valós világban a 2005 óta kormányzó 64 éves német kancellár decemberben kezdte meg a fokozatos visszavonulást a politikából. Távozott pártja, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) éléről. Hivatalosan mandátuma lejártakor, 2021-ben kíván távozni a politikai életből, de a német média szerint erre korábban is sor kerülhet.

Azóta, hogy az AKK-ként emlegetett Annegret Kramp-Karrenbauer vezeti a CDU-t, Merkel pártjánál máris megtörtént a jobbra fordulás. Merkelt a CDU több vezetője is felkérte, hogy kormányfőként ne vegyen részt az idei kelet-németországi tartományi választások kampányrendezvényein.

A darabban a volt kancellár – akit Silke Buchholz alakít -, „különösnek” tartja a tekintélyelvű rendszerek által megkísértett keletnémeteket.

„Még különösebbek a nyugatnémetek, akik nem védik meg” a mostani rendszert – mondja a Merkel nadrágkosztümjét és szőke frizuráját viselő főszereplő.

Stefan Otteni, a darab rendezője bízik abban, hogy Merkel politikai búcsúja méltó lesz.

„Volt elég intelligenciája bejelentenie a saját távozását, és szerencséje volt, hogy AKK-t megválasztották, mert szerintem a főnökasszony nem fogja őt lefejezni” – vélte.

„Ő lesz az első kancellár, akit nem űznek el a hatalomból” – jósolta a rendező.