Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A hadsereg a történelem során mindig egyet jelentett a férfias helytállással, a fegyelemmel, a haza védelméért vállalt hősiességgel és hazafisággal. Ám ez a kép szertefoszlani látszik a Bundeswehrnél, ahol a német honvédelmi minisztérium megbízásából a haderő pszichológiai szolgálata „Színesen a Bundeswehrben? A sokszínűség barométere” címmel kérdőíves felmérést készített az állományhoz tartozó összes katona bevonásával. A vallási, világnézeti és egyéb személyes kérdések után a katonák szexuális orientációja iránt érdeklődtek. „A német hadsereg szeretné kihasználni a sokszínűségből fakadó hatalmas potenciált” – áll a felmérés indoklásában.

A kérdőív a biológiai nemre vonatkozó kérdéssel kezdődik. Ezt az életkor, a rang és a csapatbeosztás követi. Ezek után rákérdeznek a kérdőívet kitöltő katona esetleges fogyatékosságára, vallására, világnézetére, majd az illető szexuális identitására: választani lehetett az LMBTQI összes elképzelhető változatából az aszexuálistól a pánszexuálisig. A pszichológusok arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezett milyen gyakran beszél a feletteseivel szexuális identitásáról.

Azt is tudni akarták, hogy el kell-e rejtenie a megkérdezettnek a szexuális identitását, és hátrányt szenved-e, vagy másként kezelik-e másságáért. Pontosan milyen gyakran kerül kapcsolatba „transzszexuális emberekkel”? A katonák véleménye is érdekelte őket. Feltették azt a kérdést is: Ön szerint ki alkalmasabb parancsnoknak, a transz vagy a cisz személy? A transzneműség egyébként a születéskor megállapított biológiai nemtől eltérő önazonosítás, a ciszneműség pedig azt jelenti, hogy az alany azonosul a születéskor kapott nemmel.

A kérdőív további kérdései is izgalmasak. Megkérdezték például, hogy ki alkalmasabb vezetőnek. A migrációs hátterű vagy az, akinek nincs bevándorló háttere? A hetero- vagy a pánszexuális identitású? (A pánszexualitás a biszexualitás egyik formája.)

A német önfeladás legújabb példája ez a szivárványszínű, szétesett, anyagilag és erkölcsileg lezüllesztett sereg, amelynek vezetői a szexuális sokszínűségben és bevándorlók besorozásában látják a Bundeswehr védelmi képességeinek erősítését.

A német hadsereg vonzereje szintén évről évre csökken: tavaly mindössze húszezren jelentkeztek a szervezethez, ami háromezer fős visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, és abszolút mélypontot jelent. A hiányzó személyi állomány feltöltését egyre inkább külföldiekkel is el tudják képzelni. A javaslat már 2010 óta napirenden van, és a Bundeswehr fejlesztéséről szóló 2017-es koncepcióban, az úgynevezett fehér könyvben is szerepel, hogy idegenlégiósok is szolgálhatnának a német hadseregben.
Emellett technikai hiányosságokkal is küzd a német haderő. Az eszközállomány jelentős része használhatatlan, a bürokrácia burjánzik – ez derült ki a Bundestag katonai ombudsmanjának éves jelentéséből. A jelentés szerint a Bundeswehr működésére a hiánygazdaság jellemző. Egy lövészeti kiképzőbázison például be kellett szüntetni az újoncok kiképzését, mert az összes golyóálló mellényt átcsoportosították egy NATO-hadgyakorlatra. Sisakból és bakancsból, de még alsóneműből sincs megfelelő mennyiségű vagy minőségű.
A járművek, technikai eszközök és a fegyverzet területén is súlyos hiányosságok mutatkoznak. A haditengerészetnek például egyetlen tenger­alattjárója sincs, amely teljes mértékben alkalmas lenne bevetésre, a légierőnél (Luftwaffe) pedig a Euro­fighter és a Tornado típusú harci gépek több mint fele működés­kép­telen.

Út a semmibe
Út a semmibe
Nő az LMBTQ+ szervezetek lobbiereje, a '68-as eszmék mára agresszív ideológiává csontosodtak.