A 2009 júliusában a Polgár Infó hírportállal közösen indított internetes petíciót szeptember 23-án adta át a Váralja Szövetség az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének. Mivel értesítést nem kaptak, 2009 legvégén felvették a kapcsolatot a magyarországi kirendeltséggel. Mivel az elektronikus és telefonos érdeklődés sikertelennek mutatkozott, 2010. január 5-én személyesen keresték fel a képviseleti szervet budapesti irodájukban. Akkor ígéretet kaptak a válaszra, amely igen rövid időn belül meg is érkezett. Megtudták, a magyarországi képviseleti szerv már szeptember 24-én (másnap) elküldte a petíciót Brüsszelbe, amit ott fogadtak is. Brüsszeltől végül a petíció elemzése után december 22-én érkezett hivatalos válasz, melyben Adam Tyson, az Európai Központi Oktatási és Kulturális Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott egy hivatalos levél és egy jelentés keretében, hogy az Európai Bizottság a petíció ügyében már intézkedik.

A jelentésben ez áll többek között: „A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme valójában kulcsfontosságú része az emberi jogoknak, ami az egyik alapelve az Európai Uniónak, ami az EU-szerződés 2-ik és 6-ik cikkelyében rögzítve van. A Bizottság úgy gondolja, hogy a tagállamoknak minden jogi eszközt be kell vetniük kisebbségeik védelmében, összhangban saját alkotmányos kereteikkel és az általuk vállalt nemzetközi jogi kötelezettségeikkel.”

Az uniós alapszerződés nem tér ki az államnyelvűségre, így ezen a téren a tagállamok a döntéshozók, ugyanakkor politikájuknak összhangban kell lennie az Európai Tanács Kartájában a kisebbségi és regionális nyelvekről írtakkal.

A jelentés amint fogalmazott: „Az új szlovák államnyelvtörvény nagyon széleskörű és az Európai Bizottság szervei még mindig elemzik. Ennélfogva lehetetlen előrelátni a lehetséges következményeket. Az ilyen meg ehhez hasonló okoknál fogva a most készülő bevezetési rendelet annál inkább fontos lesz.”

A Váralja Szövetség reménykedve várja az unió további értesítéseit, bíznak benne, hogy az intézkedések arra kényszerítik Szlovákiát, hogy feladja a magyarellenes politikáját és elálljon súlyosan diszkriminatív államnyelvtörvényétől.