Fotó: ShutterStock.com/shin sang eun (illusztráció)
Hirdetés

Kollár a TASR hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: a jelenlegi szlovákiai helyzetben a koronavírus elleni harc eszköze inkább a korlátozások fenntartása, illetve a járványfészkekben megvalósított tesztelés kombinációja lehet. Kollár az általános tesztelés kockázatát abban látja, hogy annak kivitelezése során „emberek nagy tömegei” találkoznak a tesztállomásokon. Az orvosi kamara elnöke ezzel leginkább arra reagált, hogy Igor Matovic miniszterelnök a napokban bejelentette: újabb országos általános tesztelésekre kerül majd sor.

A kilátásba helyezett általános szűrésről az illetékesek eddig nem sok konkrétumot hoztak nyilvánosságra, a kormányfő bejelentéséből csak az derült ki, hogy a tesztelések a jövő hét végén kezdődnének, s azokat addig ismételnék, amíg a járványterjedési mutató 0,5 alá nem esik. Hasonló, antigén tesztekkel megvalósított tesztelést már tavaly novemberben végeztek Szlovákiában, és a kormányfő decemberre is újabb szűréseket ígért, azonban ezekre végül – hivatalos közlés szerint logisztikai problémák miatt – nem került sor.

Az országos tesztelések kérdése a közvéleményt, a szakértőket és a kormánykoalíciót is megosztja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) például már jelezte: nem ért egyet a novemberihez hasonló általános teszteléssel, és nem támogatja azt sem, hogy a munkáltatók kötelezően teszteljék munkavállalóikat.

Igor Matovic kormányfő szerdán azzal utasította vissza az országos tesztelés tervét ért kritikákat, hogy aki azt állítja, hogy jelenleg nem tömeges tesztelésre, hanem tömeges oltásra van szükség, az nem szakértő, mivel tudvalévő, hogy az ország jelenleg csak a lakosság néhány százalékának beoltását lehetővé tévő oltóanyaggal rendelkezik.

Korábban írtuk

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ csütörtökön közzétett adatai szerint szerdán több mint 12 ezer PCR típusú tesztet végeztek el Szlovákiában, s ezek alapján közel 3 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Az országban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, december elején tovább emelkedett a napi esetszám, s az év végi átmeneti csökkenés után, az új év első két hetében napi 3 ezer körül mozog az új esetek egy hétre számolt napi átlaga.

Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 218 ezer embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 1 millió 580 ezer ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma valamivel több mint 160 ezer. Jelenleg 3036 fertőzöttet kezelnek kórházban, számuk decembertől folyamatos emelkedést mutat. Hivatalos források 3260 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám szerdán 97-tel emelkedett.