Azt, hogy az ott tapasztalható koronavírus-fertőzésszám növekedésével összefüggésben Csehország a kockázatos országok listájára kerül, már pénteken jelezte Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter a járványügyi bizottság ajánlásaira hivatkozva. Krajcí pénteken több más járványügyi intézkedés szigorításáról is beszámolt. A Csehországot érintő ajánlásról azonban csak hétfőn hozott döntést a kormány mellett működő központi válságstáb.

Hirdetés

A döntéssel kapcsolatban Martin Klus szlovák külügyi államtitkár közösségi médiaoldalán azt írta: ez azt jelenti majd, hogy – a határ két oldalán 30 kilométeres körzetben élő ingázók, illetve néhány más eset kivételével – a Csehországból érkezőknek 72 óránál nem régibb negatív Covid-teszttel kell rendelkezniük, ellenkező esetben házi karanténba kell vonulniuk.

Csehország Szlovákiával szemben nem vezet be hasonló intézkedést – jelentette a sme.sk szlovák hírportál a cseh külügyminisztérium megerősítésére hivatkozva hétfőn.

A szlovák kormány központi válságstábja egyébként hétfőn csak részben fogadta el a járványügyi bizottságnak a tömegrendezvények korlátozására vonatkozó, pénteken közzétett ajánlásait. A hétfői döntés szerint a jelenlegi szinten tartják a kulturális és sportrendezvényeken részt vevők számának felső határát: ez beltéri rendezvények esetében 500, kültéri rendezvények esetében ezer főt jelent.

Korábban írtuk

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hétfő esti jelentése szerint megelőző karanténba került Roman Mikulec szlovák belügyminiszter, mivel egy olyan személlyel került kapcsolatba, akinek korábban pozitív lett a Covid-19-tesztje.

Szlovákiában az újonnan regisztrált fertőzések száma az utóbbi napokban napi ötven és kétszáz között mozog. Az országban eddig összesen 5580 személynél mutatták ki a kórokozó jelenlétét a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pénteki adatai szerint. Jelenleg 2413 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Eddig a kórnak hivatalosan 38 halálos áldozata van. Az országban eddig már több mint 385 ezer vírustesztet végeztek el.

Babis: Csehország nem kockázatos hely, csak Szlovákia kevesebbet tesztel

Andrej Babis cseh miniszterelnök visszautasította hétfőn, hogy a Cseh Köztársaság kockázatos ország lenne a koronavírus-járvány szempontjából, ahogyan azt Szlovákia állítja.

Babis a szlovák kormány mellett működő központi válságstáb hétfőn bejelentett döntésére reagált, miszerint Csehországot péntektől a vörös, vagyis kockázatos besorolású országok listájára tették.

A miniszterelnök a cseh médiának nyilatkozva azt állította, hogy a két ország járványadatai közti különbséget az okozza, hogy Szlovákiában ötször kevesebb vírustesztet végeznek naponta, mint Csehországban.

„Sajnálom, ami történt, mert a járványügyi szakemberek bizonyos számadatok alapján hozták meg döntésüket, de természetesen vitathatnánk, hogy ki hogyan végzi ezeket a teszteléseket” – mondta Babis.

Állítása szerint országában vasárnap például 6890 vírustesztet végeztek el, míg Szlovákiában csak 1425-öt. Előzőleg pénteken pedig 18 329 csehországi teszt állt 6191 szlovákiai teszt ellenében – mondta. A Koronadata nevű cseh állami weboldal adatai alapján Csehország a járvány márciusi kezdete óta 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 40 százalékkal több Covid-19-tesztet végez, mint Szlovákia.

Babis szerint a szlovákiai intézkedés főleg a turistákat sújtja majd, és reméli, hogy nem befolyásolja majd jelentősen a két ország gazdasági kapcsolatait.

A Csehországból Szlovákiába érkező utasoknak péntek óta rendelkezniük kell egy 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel, vagy házi karanténba kell vonulniuk, amit egy negatív teszttel oldhatnak fel. Mindez nem vonatkozik ugyanakkor a határ 30 kilométeres körzetéből ingázókra, sem a diákokra, tanárokra, kutatókra, egészségügyi dolgozókra és szociális munkásokra, a sportolókra és művészekre, valamint a kulcsfontosságú infrastrukturális intézményekben dolgozókra.

Csehország Szlovákiával szemben nem vezet be hasonló intézkedést – jelentette a sme.sk szlovák hírportál hétfőn, a cseh külügyminisztérium közlésére hivatkozva.

Szlovákiában az újonnan regisztrált fertőzések száma az utóbbi napokban napi ötven és kétszáz között mozgott, míg Csehországban szombaton rekordszámú, 1541 új koronavírusos fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, majdnem százzal többet a pénteken regisztrált esetszámnál.

MTI