Eduard Heger, akinek új tisztségében ez volt az első külföldi útja, vendéglátójával Andrej Babis cseh kormányfővel megtartott közös sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a kíséretében lévő szlovák egészségügyi miniszter, és ő is személyesen, nagyon fontosnak tartják, hogy az oltáskor használt vakcina biztonságos legyen. „Ezért van szükség a tesztelésre egy megfelelő engedéllyel rendelkező laboratóriumban” – szögezte le Heger.

Hirdetés

Szlovákia március elején kapott 200 ezer adag orosz oltóanyagot, amelynek bevizsgálásához azonban az országban jelenleg nincs megfelelő laboratórium. Igor Matovic kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter ezért Magyarországhoz fordult segítségért, s a magyar kormány közölte, hogy eleget tesz Pozsony kérésének.

Heger Prágában kifejtette: Szlovákia azért vásárolt Szputnyikot, mert az országban sokan csak ezzel a vakcinával hajlandóak beoltatni magukat. A szlovák kormányfő úgy fogalmazott: újabb orosz vakcinák várhatóan akkor érkeznek Szlovákiába, amikor a korábban leszállítottat már használni fogják.

Andrej Babis újságírók előtt megerősítette: Csehország is érdeklődik az orosz vakcina iránt, de az ezzel történő oltást csak annak európai jóváhagyása után fogja elkezdeni.

Korábban írtuk

A szlovák kormányfőt a Prágától nyugatra fekvő Lány kastélyban Milos Zeman cseh államfő is fogadta. Zeman és Heger a találkozó során méltatták a szerintük kitűnő cseh-szlovák kapcsolatokat és egyetértettek abban, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködése Prága és Pozsony számára is nagyon fontos – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.