Szlovákia az euróövezet tizenhatodik tagállama lett éjféltől. A 15 éves szlovák koronát felváltotta az euró. A szlovákiai városok terein ezrek köszöntötték az új pénznemet, amelynek bevezetését hosszas tájékoztató kampány előzte meg. Minden háztartás kapott euró-számológépet, egy holografikus kártyát az új bankjegyek biztonsági jeleivel, majd decemberben megjelentek az úgynevezett startcsomagok, amelyek 500 korona értékben tartalmaztak szlovák euróérméket. A postahivatalokban és a bankfiókokban árusított csomagokat pillanatok alatt elkapkodták.

Néhány észak-szlovákiai kisnyugdíjas házalóktól vásárolt eurós érméket, azokról azonban később kiderült: csokiból készültek.

Az üzletekben még két hétig lehet koronával is fizetni, a visszajárót azonban már euróban adják. Éppen ezért több kiskereskedő döntött úgy, csak január második felétől nyit ki újra.

A boltokban 2009 végéig még koronában is fel kell tüntetni az árakat. Az indokolatlan áremeléseknek a Fico-kormányzat a szigorú büntetések mellett ezzel is igyekszik elejét venni.

(hírTV)