Az országban csütörtökön 235 új fertőzöttet jegyeztek, ez új napi rekord, és csaknem duplája a tavasszal kimutatott legmagasabb számnak. Szlovákiában egyébként közel két hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is, ami a csütörtöki állapot szerint 161 volt. Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter is a helyzet folyamatos romlásáról beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy húsz százalékos heti növekedéssel számol.

Hirdetés

Közben péntek reggeltől hatályba lépett a kormány központi válságstábjának az az intézkedése, amely szerint Csehország a kockázatos országok listájára került Szlovákia számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a határ két oldalán 30 kilométeres körzetben élő ingázóknak, illetve néhány más eset kivételével a Csehországból érkezőknek 72 óránál nem régibb negatív teszttel kell rendelkezniük, ellenkező esetben házi karanténba kell vonulniuk.

Szlovákiában eddig összesen 6256 személynél mutatták ki a kórokozó jelenlétét a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pénteki adatai szerint. A hivatalos statisztikák szerint eddig 3990-en gyógyultak ki a fertőzésből, és így jelenleg 2827 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Szlovákiában eddig a kórnak hivatalosan 39 halálos áldozata van. Az országban eddig már több mint 403 ezer vírustesztet végeztek el.

Korábban írtuk