Csaca (Cadca) és Karásznó (Krásno nad Kysucou) vezetése a Covid-19 betegség esetszámának növekedése miatt úgy döntött, hogy péntektől, illetve hétfőtől bezárják a településeken működő általános iskolákat és néhány más létesítményt.

Hirdetés
Fotó: ShutterStock.com/lennystan (illusztráció)

Az érintett – a szlovák-cseh és a szlovák-lengyel határhoz egyaránt közeli – régióban az elmúlt napokban néhány tíz fővel emelkedett a kórral újonnan megfertőzöttek száma, ami a korábbiakhoz képest viszonylag magasnak számít. Sajtóközlések szerint ez a növekedés alighanem a határnyitással és a hazaérkezett „importbetegekkel” függhet össze.

A helyzetre reagálva Karásznón az általános iskolák és az óvodák, Csacán pedig ezek mellett az uszoda és más sport- és kulturális létesítmények bezárásáról is döntést hoztak. Szlovákiában az általános és középiskolákban a jövő kedden ér véget a tanév.

Korábban írtuk

Szlovákiában ezen héten a korábbi két hónaphoz képest enyhe mértékben emelkedett, de továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga. Ez az átlag április végén öt körülire csökkent, és eddig ezen a szinten is maradt, az utóbbi napokban azonban enyhe emelkedést mutatott. Az eheti új fertőzések jelentős részét az észak-nyugat szlovákiai régióban mutatták ki.

A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján pénteken közölt adatok szerint csütörtökön 13, szerdán pedig 23 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így mostanáig 1643 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1455-öt gyógyultnak nyilvánítottak. A kór hivatalos halálos áldozatainak száma 28, és eddig több mint 206 ezer vírustesztet végeztek el.