„Most, hogy Horvátország csatlakozik a schengeni térséghez, nem akarjuk, hogy Szlovénia a migránsok és menekültek számának növekedése miatt zsákutcává váljon” – mondta a tárcavezető. Hozzátette: Szlovénia készen áll a belső ellenőrzések bevezetésére „már másnap, azon a héten vagy hónapban, bármikor, amikor csak szükség lesz rá”.

Hirdetés

Úgy vélte: ahhoz, hogy megszűnjön a schengeni övezeten belüli határellenőrzés, világos szabályokat kell felállítani az övezethez tartozó országokban. Az évek óta készülő reformokat végre meg kell valósítani, különben Schengen komoly veszélybe kerül – húzta alá.

Nem szeretném, ha a schengeni övezet Horvátországra, Romániára és Bulgáriára történő kiterjesztésével mindenki kudarcot vallana, beleértve Szlovéniát is – fogalmazott.

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfői közlése szerint az idei év első tíz hónapjában 275 500 határsértés jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 73 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és továbbra is a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető útvonalon a legintenzívebb az illegális migráció – mutatott rá a szlovén sajtó.

Korábban írtuk