Szlovénia magyarázatot kért a ljubljanai osztrák nagykövetségtől, miután Bécs nagy erőkkel végrehajtott ellenőrzéseket jelentett be Ausztria keleti és déli határai mentén – közölte az STA szlovén hírügynökség Karl Erjavec szlovén külügyminiszterre hivatkozva.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Erjavec megismételte, hogy Szlovénia ellenzi az olyan intézkedéseket, amelyek hatással lehetnek a határforgalomra. A szlovén külügyi tárca vezetőjének felvetésére a ljubljanai osztrák diplomáciai képviselet illetékes munkatársa, Martin Hermges, azt felelte, hogy a fokozott ellenőrzések csak a határ menti térségekre vonatkoznak, nem pedig a határátkelőhelyekre.
    
Hermges emellett pontosította, hogy a szigorú ellenőrzések mindenekelőtt a nehéz teherszállító járművekre vonatkoznak.
    
Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter szerdai közlése szerint a magyar, a szlovén, az olasz és a szlovák határszakaszok mentén erősítik az ellenőrzést. Az intézkedések részeként fokozzák a hadsereg részvételét is az ellenőrző pontok munkájának támogatásában.
    
A miniszter közleményében azzal indokolta a lépést, hogy a szóban forgó határszakaszokon a szokásosnál több illegális határátlépőt tartóztattak fel az utóbbi napokban. A fokozott határellenőrzést a magyar és a szlovák határátkelőkön vezetik be, illetve kiegészítő intézkedésként a magyar, a szlovák, a szlovén és az olasz határ menti régiókban gyakoribbá válnak majd a forgalomelterelések és a járművek ellenőrzése az embercsempészek feltartóztatása érdekében. Ezenkívül megerősítik az Ausztrián keresztül Németország és Olaszország között közlekedő tehervonatok ellenőrzését is.  
    
Az intézkedéseket határozatlan időre vezetik be azzal a céllal, hogy tartósan csökkenteni tudják az országba irányuló illegális bevándorlást – közölte Sobotka.

(MTI)