Fotó: ShutterStock.com/peacepix
Hirdetés

„Feketelistára” kerül Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó, vagyis ezen országok állampolgárai számára ismét kötelezővé teszik a kéthetes karantént, függetlenül attól, milyen jogcímen tartózkodnak az országban.

A döntést azt követően hozta meg a kormány, hogy az elmúlt két hétben 26, Szerbiából és Boszniából érkezett fertőzöttet diagnosztizáltak Szlovéniában, a többi új fertőzött pedig összefüggésbe hozható a behurcolt esetekkel.

A kabinet csütörtöki jelentése szerint az elmúlt 24 órában nyolccal, 1511-re nőtt az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Korábban írtuk

A szomszédos Horvátországban a legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban tizeneggyel, 2269-re nőtt a fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 107 maradt. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2142 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül kilencen vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

Andrej Plenkovic ügyvezető kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén rámutatott, hogy a járványhelyzet a környező országokban is rosszabbodik, ezért az eddiginél sokkal körültekintőbbnek kell lenni. Hozzátette: behurcolt esetekről van szó, a legtöbb új horvátországi fertőzött Boszniában és Szerbiában kapta el a vírust, és csak egyikük Szlovéniában.

„Be kell tartani a kulcsfontosságú ajánlásokat, a kézfogás kerülését, valamint a gyakori kézfertőtlenítést, mert ezek gátolják a vírus terjedését” – hangsúlyozta.

Zágráb és Ljubljana – április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország állampolgárai előtt. Szlovénia hétfőtől az Olaszországgal közös összes határátkelőhelyet is megnyitotta.