A szlovák kormányszóvivő szerint a járványhelyzet meghosszabbítására azért volt szükség, mert a jelenlegi adatok még mindig azt jelzik, hogy a vírus terjedőben van a lakosság körében.

Hirdetés

A kabinet szerda esti ülésén kiterjesztette a járványügyi intézkedéseket is egy héttel, egyedül az építőiparban tett engedményeket. Az ágazatban dolgozókat eszerint nem kell hetente tesztelni koronavírusra.

Szlovéniában csütörtökre 860-nal 198 252-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában tíz beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3918-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 453-an vannak kórházban, 90-en intenzív osztályon.

Horvátországban 19 százalékkal nőtt a fertőzöttek, 18 százalékkal pedig a kórházban kezelt betegek száma a múlt héthez képest. A legtöbb fertőzöttet a tengermelléki megyékben regisztrálták.

Korábban írtuk

Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén hangsúlyozta: saját példamutatásával és viselkedésével mindenki befolyásolni tudja a helyzet további alakulását, amellyel elkerülhető a fertőzöttek számának további növekedése.

A tárcavezető óvatosságra szólított fel, hogy a járvány visszaszorításában eddig elért eredmények ne vesszenek kárba, utalva a környező országokban romló járványhelyzetre.

A kormány ülésén az is elhangzott, hogy az Európában engedélyezett három oltóanyagból az országba eddig 408 270 ampulla érkezett, ebből 288 982-öt használtak fel; 231 078-an kapták meg az első dózist, 66 316-an pedig már a másodikat is.

Az országban csütörtökre 777 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 248 838-at. Egy nap alatt tíz beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5635-re emelkedett. Kórházban 811 beteget ápolnak, közülük 79-en vannak lélegeztetőgépen.