Hirdetés

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő kijelentette, az Európai Bizottság örömét fejezi ki, hogy hat tagállam – Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország – már felajánlotta részvételét a Proactiva Open Arms hajóján érkezők „elosztásában”.

Megismételte, hogy a bizottság kész a migránsok tagországok közötti elosztásának megszervezésére, amennyiben felkérés érkezik arra.

A testület nevében reményét fejezte ki, hogy az illetékesek hamar megoldást találnak a tengerről fedélzetre vettek sorsát illetően, a hajón tartózkodók mihamarabb szárazföldre léphetnek, és tisztességes elhelyezést kapnak. Mindehhez a bizottság anyagi támogatással és gyakorlati eszközökkel is kész hozzájárulni.

„Jól előkészített, fenntartható és azonnali megoldásra van szükség a Földközi-tenger térségében, és ennek az is része, hogy minden rászoruló gyorsan és teljes biztonságban szárazföldre léphessen. Ez nem egy vagy csak néhány uniós tagország felelőssége, hanem az egész Európai Unióé” – fogalmazott Ernst.

Az Európai Bizottság ezért arra szólít fel minden uniós tagországot, hogy fejezze ki szolidaritását, és vegyen részt a rászorulók fogadásában – emelte ki.

A civil szervezet hajója a líbiai partok közelében fedélzetére vett 121 menedékkérővel továbbra is kikötési engedélyre vár az olaszországi Lampedusánál.

Csütörtök este hat nő és három férfi, pénteken további három ember és egy orvosi ellátásra szoruló kísérő hagyhatta el a Proactiva Open Arms hajóját. Még mindig több mint 130-an azonban a hajón tartózkodnak, és ők továbbra sem kaptak partraszállási engedélyt.