Szolidaritásukat fejezték ki szombaton magyarországi ellenzéki pártok a lengyel ellenzéki pártokkal a péntek éjjel Varsóban történtek után.

Fotók: MTI, archív, szerk.

Szombatra virradó éjjel tüntetők gyűltek össze Varsóban a szejm épülete előtt, mert szerintük a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a parlamenti tudósítások új szabályainak felállításával korlátozni készül a sajtószabadságot és a törvényeket megsértve fogadta el a jövő évi költségvetést. Ellenzéki képviselők tiltakoztak az új szabályozás ellen.

Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő, a párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője az MTI-nek azt mondta, ide vezet a populista és demagóg politika, amely „ésszerűtlenül és ész nélkül szűkíti a kivívott szabadságjogokat”.

A Demokratikus Koalíció MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a lengyel demokrácia aktuális állapotának újabb szégyene, hogy a PiS vezette kormány akkor vetette be a demokratikus erők ellenzéke ellen a rohamrendőrséget, amikor szinte napra pontosan 35 évvel korábban, 1981 decemberében az akkori kommunista kormány kihirdette a rendkívüli állapotot és ezreket vetett börtönbe.

Az Együtt közleményében elítélte a lengyel kormány „Orbán Viktoréhoz hasonló” illiberális médiapolitikáját, amivel most támadást intézett a sajtószabadság ellen.

A párt szerint több európai országban látható a populista, jobboldali radikális erők előretörése, így ez mára egész Európa problémájává vált. Ezek a fejlemények is indokolják, hogy az Európa értékeit megvédeni akaró erők mielőbb nemzetközi összefogást kezdeményezzenek – írták.

A liberálisok közleményükben úgy fogalmaztak: döbbenetes, hogy a lengyel populista kormánypárt még ebben az ügyben is a Fidesz autokratikus forgatókönyvét követi. Hozzátették: örvendetesnek és példamutatónak tartják, hogy a demokratikus érzelmű lengyel állampolgárok ezrei a Szejm előtt tiltakoznak. A párt egyben elítélte a rendőrség durva fellépését a tiltakozókkal szemben.

A Párbeszéd MTI-nek megküldött közleményében úgy fogalmazott: Lengyelországban „orbáni mintára csonkolják a demokráciát”, de az ellenzék bátor kiállása minden elismerést megérdemel. A sajtó szabadsága a hatalom elszámoltathatóságának első számú eszköze; nem véletlen, hogy a kiépülő önkényuralmak mindenhol a média korlátozásával, elnémításával próbálkoznak – olvasható a közleményben. A párt reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a lengyelek és Európa tanultak a magyar példából, és nem hagynak berendezkedni egy újabb putyini típusú tekintélyuralmi rendszert.

Varsóban a lengyel parlament minden kijáratát több órán át elzárták a tüntetők péntek éjjel, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője csak rendőrségi fellépés eredményeként tudta elhagyni az épületet. A kijáratokat védő több száz rendőrt több száz tüntető vette körbe, azt skandálva, hogy addig nem teszik szabaddá az utat, amíg a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski ki nem jön az épületből és nem beszél velük.

MTI