Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A nyugati ipari tartományban, amelyet gyakran az országos felmérések előrejelzőjének tekintenek, mintegy 13 millióan jogosultak szavazni, és 786 ezren szavaznak először.

Német lapjelentések szerint Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellár szorosan figyelemmel kíséri a közvélemény-kutatásokat, miután egy állami felmérés a múlt hétvégén pártja vereségét vetítette előre.

A kereszténydemokraták (CDU) jelenleg Észak-Rajna-Vesztfáliában az üzletbarát Szabad Demokratákkal (FDP) alkotnak koalíciót.

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy Hendrik Wüst kormányának kemény kihívást jelent a Thomas Kutschaty vezette balközép SPD, amely mindössze 2-4 százalékponttal maradt le a koalíciós pártok mögött.

Korábban írtuk

„A verseny nagyon szoros” – mondta Kutschaty, utalva arra, hogy a legtöbb felmérés szerint a CDU előnye a hibahatáron belül van.

A ZDF közszolgálati tévécsatorna nemrég arról számolt be, hogy 34 százalék lehet a bizonytalan szavazók aránya.

A választási kampányt az Ukrajnával kapcsolatos témák uralták, az energiabiztonság, a szén kivezetése, valamint az üzemanyag- és energiaárak emelkedése volt napirenden. Az éghajlatváltozás, az oktatáspolitika és a megfizethető lakhatás szintén szerepelt fontos témaként a kampányban.

Vitatéma volt a CDU és az SPD Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő viszonya is, még az ukrajnai háborút megelőző években.

Összesen 29 párt 1375 jelölttel kampányol, bár a közvélemény-kutatások szerint csak öt párt fogja meghaladni a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A CDU abban bízik, hogy a múlt heti, Schleswig-Holstein északi tartományában aratott elsöprő választási győzelem növeli esélyeit arra, hogy a legnagyobb szavazatarányt szerezze meg, és a következő öt évben ismét a koalíciós kormány élére kerüljön Észak-Rajna-Vesztfáliában is.

Az SPD Schleswig-Holsteinben rekordveszteséget szenvedett el, alig néhány hónappal azután, hogy az országos választásokon Scholz győzött.

Bár a következő berlini országos parlamenti választásokig még több év van hátra, Németország szövetségi rendszerében a tartományi szintű választások az országos hangulat igen fontos mutatói.