A francia államtanács elutasította pénteken a gumilövedékes puska rendőrségi használatának felfüggesztését a francia kormány szociális és adópolitikáját ellenző sárgamellényesek tüntetésein egy nappal a 12. országos megmozdulás előtt.

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A legmagasabb francia közigazgatási és jogi intézmény megítélése szerint a megmozdulásokon továbbra is várható erőszak miatt „szükséges engedélyezni a rendőri erőknek ezen fegyverek használatát”.

A gumilövedék használatáról hetek óta heves vita folyik a francia közéletben, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak. A sárgamellényesek szerint az utóbbi két hónapban húsz tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében. Christophe Castaner belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, e nélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon. 

A belügyi tárca szerint csak négyen szenvedtek súlyosabb szemsérüléseket a gumilövedékek miatt, de 101 esetben indított vizsgálatot a rendőrség felügyeleti szerve az esetleges rendőri erőszak és túlkapások kivizsgálására.       

A vita nyomán a CGT szakszervezet és az Emberi Jogok Ligája az eszköz használatának betiltását kérte a legmagasabb francia jogi és közigazgatási intézménytől. A benyújtott kereset szerint a szociális mozgalom kezdete óta a rendőrség 9200 gumilövedéket lőtt ki. 

Az államtanács azonban úgy ítélte meg, hogy a sárgamellényesek tüntetésein olyan mértékű továbbra is az erőszakos cselekmények veszélye, hogy „szükséges a rendőröknek engedélyezni ennek a fegyvernek a használatát”, a „szigorú használati utasítás tiszteletben tartása mellett”.  

A döntés egy nappal az előtt született meg, hogy szombaton ismét utcára vonulnak a sárgamellényesek, akik 2018. november 17. óta tiltakoznak a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszok mentén, szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásokban és összetűzésekbe torkollanak a rendfenntartó erőkkel. Hétvégékén ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon a közrend biztosítására. 

Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tüntetők által felállított úttorlaszoknál tízen vesztették életüket, a tüntetéseken pedig több mint kétezren megsérültek, a rendőrök közül csaknem ezren.