Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze
Rohamrendőrök sorfalat állnak a külföldi ügynökökről szóló törvény elleni tiltakozáson a parlament épületénél Tbilisziben 2023. március 7-én, miután a parlament első olvasatban elfogadta a jogszabályt.
Hirdetés

A törvényt a kormányzó Grúz Álompárt terjesztette be, amely kapcsán Irakli Garabashvili georgiai kormányfő kijelentette: „A törvény segít távolt tartani országunktól azokat, akik hazánk, valamint a grúz ortodox egyház érdekei ellen tevékenykednek.”

Azonban nem minden politikus fogadta örömmel a törvény elfogadását, az Egyesült Államokban tartózkodó államfő, Szalome Zurabisvili videóüzenetben biztosította támogatásáról a tüntetőket, és közölte, megvétózza a törvényt, amennyiben elfogadásra kerül.

A keddi és szerdai tüntetéseken EU-s zászlók, és nemzetközi jogvédő szervezetek transzparensei, jelképei is megjelentek.

A demonstrálókat támogatásáról biztosította több helyi civil szervezet, NGO vezetője, amelyek közül az Institute for Development of Freedom of Information (IDFI), és a Human Rights House Foundation korábban jelentős összegeket kapott Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk