Fotó: MTI/AP/Felipe Dana
AK-47-es gépfegyver egy tálib harcos lábai elõtt a pénteki imán egy kabuli mecsetben 2021. szeptember 10-én
Hirdetés

A NOS bemutatott két levelet, amelyekben a tálibok azt írták a címzettnek: tudomásuk szerint tolmácsként dolgozott külföldieknek, és ezért „tiltott módon piszkos pénzt” kapott tőlük. „Bosszút állunk! Ha nem tudunk elkapni, akkor a hozzátartozóidat vesszük elő” – fenyegetőztek. Azzal vádolták őt, hogy felelős tálib harcosok haláláért.

Mint a tévé megjegyezte, míg a családtagok a tálibok által ismert helyen laknak, a szóban forgó tolmácsok a hatalomátvétel óta rejtőzködnek az országban.

A NOS szerint minden jel arra utal, hogy a leveleket, amelyeken hivatalos pecsét van, valóban a tálibok küldték, de ennek megerősítését tőlük megszerezni szinte lehetetlen. A tévé állítása szerint tucatnyi tolmáccsal és olyan egyéb szakemberrel áll kapcsolatban, aki a holland erők számára dolgozott, és a tőlük szerzett információk szerint helyzetük egyre drámaibb.

A tálibok júniusban felszólították az afgán tolmácsokat, hogy „tanúsítsanak megbánást”, de egyébként Afganisztánban maradhatnak a nemzetközi erők kivonulása után, mert „nem esik bántódásuk”. Sőt, a hatalomátvétel után a tálibok általános büntetlenséget ígértek minden volt kormánytisztviselőnek és katonának. De minden fogadkozásuk ellenére az ENSZ egyik bizalmas jelentés szerint körözik azokat, akik a külföldi erők számára dolgoztak – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Korábban írtuk